Τσαβούσογλου πριν από τη συνάντηση με Δένδια: «Ετοιμος να συζητήσω τις όποιες διαφωνίες»

Τσαβούσογλου πριν από τη συνάντηση με Δένδια: «Ετοιμος να συζητήσω τις όποιες διαφωνίες»

Ο Τούρκος διπλωμάτης θέλησε να ρίξει τους τόνους μετά τις εμπρηστικές δηλώσεις, που προηγήθηκαν 

Λίγες ώρες πριν από την συνάντησή του με τον Ελληνα ΥΠΕΞ Νίκο Δένδια στην Αγκυρα ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου παραχώρησε αποκλειστική συνέντευξη στο τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο NTV

Ο Τούρκος διπλωμάτης θέλησε να ρίξει τους τόνους μετά τις εμπρηστικές δηλώσεις, που προηγήθηκαν από Τούρκους αξιωματούχους, προεξάρχοντος του προέδρου Ερντογάν, και είπε χαρακτηριστικά ότι «είμαι έτοιμος να συζητήσω όλα τα σημεία διαφωνίας με τον Δένδια κατά την επίσκεψη του Έλληνα ομολόγου μου στην Αγκυρα», σύμφωνα με την ανταποκρίτρια του ethnos.gr

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις Μητσοτάκη για συνομιλίες θαλάσσιων ζωνών με τη Λιβύη, είπε ότι «ο καθένας μπορεί να έχει συνομιλίες με τον άλλον για την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών.»

Ανακοίνωσε δε, ότι τουρκική αντιπροσωπεία μεταβαίνει στο Κάιρο στις αρχές Μαΐου και αργότερα θα μεταβεί κι ο ίδιος στην πρωτεύουσα της Αιγύπτου για να συναντηθεί με τον Αιγύπτιο ομόλογό του Σούκρι. Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου είπε ότι «η Τουρκία δεν υποστηρίζει καμία πλευρά στη διαμάχη Ρωσίας- Ουκρανίας».

Ιδιαιτέρως θετικές εξελίξεις

Ανώτατη πηγή από το Υπουργείο Εξωτερικών σύμφωνα με τον Σκάι τονίζει πως οι εξελίξεις αυτές είναι ιδιαιτέρως θετικές ενώ το γεγονός πως ο Έλληνας ΥΠΕΞ θα συναντηθεί πρώτα με τον Τούρκο Πρόεδρο κι έπειτα με τον κο Τσαβούσογλου δεν υποβαθμίζει σε καμία περίπτωση το επίπεδο συνομιλιών του με τον τελευταίο αλλά αντιθέτως το ενισχύει.

Παράλληλα το γεγονός πως εντός του Παλατιού θα βρεθούν αποκλειστικά οι τρεις τους (Δένδιας, Ερντογάν, Τσαβούσογλου) υπογραμμίζει ακριβώς την σημασία των συναντήσεων αυτών.

Συναντήσεις Δένδια με Ερντογάν και Τσαβούσογλου στην Άγκυρα

Υπενθυμίζεται πως στην 'Αγκυρα μεταβαίνει σήμερα το μεσημέρι ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας συνοδευόμενος από τον υφυπουργό Εξωτερικών, αρμόδιο για την οικονομική διπλωματία, Κώστα Φραγκογιάννη, καθώς και την υπηρεσιακή ηγεσία του υπουργείου, για να συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

«Δεν έχω υπεραισιοδοξία, αλλά τουλάχιστον να υπάρχει δυνατότητα να μιλάμε, στο πλαίσιο της λογικής και του δικαίου. Γιατί αν είναι να μιλάμε στο πλαίσιο της αυθαιρεσίας, δεν χρειάζεται να μιλάμε», έχει τονίσει σχετικά ο υπουργός Εξωτερικών προσθέτοντας πως «θεωρούμε ότι έχουμε το δίκαιο με το μέρος μας και ότι δεν έχουμε τίποτα να φοβηθούμε. Ο διάλογος δεν είναι ενδοτισμός. Όταν μιλάς, προβάλλεις τις θέσεις σου, θέτεις τις κόκκινες γραμμές σου, αλλά δεν ενδίδεις». Η συνάντηση με τον Ταγίπ Ερντογάν έχει προγραμματιστεί για τις 3 το μεσημέρι ώρα Ελλάδας.

Η επίσκεψη πραγματοποιείται στον απόηχο επικρίσεων κατά της Τουρκίας για σειρά θεμάτων, όπως η αποχώρησή της από τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης, το στιγμιότυπο με την πρόεδρο της Κομισιόν στο Τουρκικό Προεδρικό Μέγαρο και τις επακόλουθες αντιδράσεις, με χαρακτηριστικότερη εκείνη του Ιταλού πρωθυπουργού Μάριο Ντράγκι, η επιβολή κυρώσεων από τις ΗΠΑ για τους S-400, αλλά και οι αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 25-26ης Μαρτίου, στο οποίο υιοθετήθηκε η διττή προσέγγιση όσον αφορά τις ευρωτουρκικές σχέσεις: αφενός τη θετική ατζέντα και αφετέρου την προοπτική λήψης μέτρων εφόσον η Άγκυρα επαναλάβει την παραβατική συμπεριφορά.

Νωρίτερα σήμερα ο Νίκος Δένδιας θα υποδεχθεί το πρωί στο υπουργείο Εξωτερικών τους ομολόγους του από την Κύπρο και τον Λίβανο για την τριμερή σύνοδο των τριών χωρών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ