Έφυγε από τη ζωή ο ευεργέτης Ιάκωβος Τσούνης

Έφυγε από τη ζωή ο ευεργέτης Ιάκωβος Τσούνης

Σε ηλικία 97 ετών

Έφυγε από τη ζωή το Σάββατο 10 Απριλίου σε ηλικία 97 ετών ο εφοπλιστής Ιάκωβος Τσούνης, ο οποίος έγινε γνωστός στο ευρύτερο κοινό με τη δωρεά της περιουσίας του στις ένοπλες δυνάμεις.

Ο Ιάκωβος Τσούνης γεννήθηκε στην Πάτρα το 1925 και ήταν το 13ο και τελευταίο παιδί των γονιών του. Σε ηλικία 15 ετών κατατάχθηκε εθελοντικά στον στρατό και πολέμησε στον ελληνοϊταλικό πόλεμο,. Μετά την ολοκλήρωση των εγκυκλίων σπουδών του ασχολήθηκε με εκτελωνισμούς, εισαγωγές, εξαγωγές και διαλύσεις πλοίων, ενώ αργότερα εργάστηκε στον Πειραιώς ως εκτελωνιστής. Το 1966 ξεκίνησε την εφοπλιστική του καριέρα στη διάρκεια της οποίας απέκτησε συνολικά 13 εμπορικά πλοία. Τον περασμένο Φεβρουάριο δώρισε 60 σκάφη αμφιβίων επιχειρήσεων, ενώ στη διάρκεια της ζωής του δώρισε ποσό άνω των 23 εκατ. ευρώ, στις ένοπλες δυνάμεις. Το τελευταίο διάστημα νοσηλευόταν στο 401 Στρατιωτικό Νοσοκομείο.

Ο Ιάκωβος Τσούνης υπήρξε ειδικός σύμβουλος επί θεμάτων ναυτιλίας αμισθί του Διοικητή της Εθνικής Τράπεζας. Η επιτυχημένη πορεία του ως ειδικού συμβούλου τον κατέστησε αργότερα διακεκριμένο μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Εθνικής Τράπεζας. Διετέλεσε επίσης Πρόεδρος του Ιδρύματος Μελετών του Ελληνισμού στη Μεγάλη Βρετανία, Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Ενημέρωσης Εθνικών Θεμάτων και Δικαίων, Αντιπρόεδρος της Αθηναϊκής Λέσχης καθώς και συνιδρυτής ιδρυμάτων και ιατρικών εταιρειών. Είχε ιδρύσει το Μουσείο «Ιάκωβος Τσούνης», το οποίο δώρισε στην Ιερά Μητρόπολη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας στο οποίο αποθησαυρίζεται η πλούσια συλλογή του με αντικείμενα από τον 17ο αιώνα, ιδιαίτερης εθνικής και εκκλησιαστικής σημασίας.

Στις 24 Φεβρουαρίου 2021 σε ειδική τελετή στο Προεδρικό Μέγαρο η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου του επέδωσε το Παράσημο του Μεγαλόσταυρου του Τάγματος της Τιμής «Η πράξη του αυτή, η οποία αποτελεί το επιστέγασμα της συνολικής του προσφοράς, είναι βαθύτατα πατριωτική και παραδειγματική για όλους τους Έλληνες», είχε σημειώσει, τότε, η Πρόεδρος αναφερόμενη στη διαρκή στήριξη που παρείχε ο Ιάκωβος Τσούνης στις ένοπλες δυνάμεις της χώρας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ