Μητσοτάκης: 80% μείωση ενοικίου και τον Φεβρουάριο - Σκωτσέζικο ντους με το πρόστιμο

Μητσοτάκης: 80% μείωση ενοικίου και τον Φεβρουάριο - Σκωτσέζικο ντους με το πρόστιμο

Την επέκταση και τον Φεβρουάριο της κατά 80% μείωσης των ενοικίων για τους επαγγελματίες που πλήττονται από τον κορονοϊό ανακοίνωσε από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος εξήγγειλε αρχικά αύξηση του προστίμου για παράβαση των περιοριστικών μέτρων στα 500 ευρώ αλλά μετά από αντιδράσεις της αντιπολίτευσης ανέστειλε την εφαρμογή του μέτρου για δέκα ημέρες.

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε επίσης πως επεκτείνεται για άλλους δύο μήνες η ισχύς των επιδομάτων ανεργίας που έχουν λήξει. Αναφερόμενος στην ενδεχόμενη επανεκκίνηση του λιανεμπορίου ο πρωθυπουργός δήλωσε πως η κυβέρνηση είναι έτοιμη για την επαναλειτουργία του λιανεμπορίου εφόσον υπάρξει θετική εισήγηση από τους λοιμωξιολόγους.

Αρχικά δήλωσε πως το πρόστιμο για τους παραβάτες των μέτρων θα αυξηθεί στα 500 ευρώ από 300 ευρώ που είναι σήμερα, ωστόσο μετά από αντιδράσεις της αντιπολίτευσης διευκρίνισε πως το πρόστιμο θα παραμείνει στα σημερινά επίπεδα των 300 ευρώ για δέκα ημέρες και η κατάσταση θα αξιολογηθεί εκ νέου. Επισήμανε πως όσο η αύξηση των κρουσμάτων που μπορεί να προκύψει από την επανεκκίνηση της οικονομίας είναι λελογισμένη, το ΕΣΥ μπορεί να την αντέξει.

«Μπορούμε να διαφωνούμε σε επίπεδο πολιτικών προτάσεων, δεν γίνεται να διαφωνούμε για τα δεδομένα. Για την πραγματική εικόνα που επικρατεί σήμερα στην χώρα μας και για το τι έχει γίνει τους τελευταίους 10 μήνες», τόνισε ο πρωθυπουργός ανοίγοντας την συζήτηση, σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών, στη Βουλή για την πορεία της πανδημίας στη χώρα μας.

«Σήμερα σύμφωνα με τον χάρτη του ECDC, οι μόνες δύο χώρες που δεν είναι κόκκινες και έχουν και κάποιες πράσινες περιοχές είναι η Ελλάδα και η Φινλανδία» είπε ο πρωθυπουργός και αναφέρθηκε, δείχνοντας και συγκεκριμένα διαγράμματα, σε στοιχεία. «Η απότομη αύξηση στις νοσηλείες, ξεκίνησε στις αρχές Νοεμβρίου, υπήρξε δραματική, κορυφώθηκε στις αρχές Δεκεμβρίου και πλέον τώρα αποκλιμακώνεται», είπε και συμπλήρωσε: «Η χώρα μας αθροιστικά βρίσκεται στην 21ή θέση, η 5η που έχει τους λιγότερους θανάτους από τον κορονοϊό ανάμεσα στις ευρωπαϊκές χώρες».

«Η επιτυχημένη αντιμετώπιση του δεύτερου κύματος οφείλεται πάνω από όλα στους υγειονομικούς μας, που υπερέβαλλαν τους εαυτούς τους» συνέχισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και επισήμανε πως «αυτή η αποκλιμάκωση στην πορεία της επιδημίας οφείλεται και στο γεγονός πως στην περίοδο των εορτών με λίγες εξαιρέσεις η ελληνική κοινωνία επέδειξε πειθαρχία στις εντολές των ειδικών. Φαίνεται πως ξεπεράσαμε το σκόπελο των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονίας χωρίς ιδιαίτερες αναταράξεις. Οφείλεται και στην πολιτική απόφαση για επιβολή αυστηρότερου lockdown τις τελευταίες δύο εβδομάδες».

Η θετική πορεία στην αντιμετώπιση της πανδημίας δεν επιτρέπει κανέναν εφησυχασμό

Ωστόσο, όπως τόνισε στη συνέχεια της ομιλίας του ο πρωθυπουργός, «αυτή η θετική πορεία δεν επιτρέπει κανέναν εφησυχασμό». Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξήγησε πως τα επόμενα βήματα είναι προδιαγεγραμμένα, δηλαδή: «διατήρηση μέτρων προστασίας, προσεκτικό άνοιγμα της οικονομίας, στοχευμένα περιοριστικά μέτρα και εξέλιξη της διαδικασίας εμβολιασμού». Όπως είπε χαρακτηριστικά: «είναι σαν να οδηγείε σε έναν άγνωστο δρόμο το βράδυ, με πολλές στροφές και παγίδες. Άλλοτε πατάς γκάζι, άλλοτε φρένο, και όταν χρειαστεί στρίβεις το τιμόνι. Την ίδια στρατηγική της προσαρμογής σε μεταβαλλόμενα δεδομένα, έχουν ακολουθήσει όλες οι ευρωπαϊκές χώρες».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ