Αντί προσέγγισης... Navtex

Αντί προσέγγισης... Navtex

Με τη νέα τουρκική Navtex για έρευνες στα νοτιοανατολικά της Ρόδου απομακρύνεται περαιτέρω η προοπτική του διαλόγου και της βελτίωσης των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

«Δυστυχώς η Τουρκία με την έκδοση νέας παράνομης Navtex για την περίοδο 1-14 Νοεμβρίου, με την οποία δεσμεύει περιοχή εντός της Ελληνικής υφαλοκρηπίδας προκειμένου να διεξάγει παράνομες σεισμικές έρευνες, επιβεβαιώνει για μια ακόμα φορά ότι συνεχίζει να αγνοεί τους θεμελιώδεις κανόνες του Διεθνούς Δικαίου», τονίζει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών.

«Παράλληλα, η ενέργεια αυτή δημιουργεί περαιτέρω ένταση σε μια ευάλωτη περιοχή στην οποία η προσοχή είναι αυτή τη στιγμή στραμμένη στην παροχή βοήθειας και στην έκφραση μηνυμάτων στήριξης και αλληλεγγύης.

Οι ενέργειες αυτές δείχνουν εκ νέου ότι η Τουρκία συνεχίζει να δρα σε αντίθεση με τις εκκλήσεις της Διεθνούς Κοινότητας, συμπεριλαμβανομένων των Συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του περασμένου Οκτωβρίου, το οποίο καλούσε την Τουρκία να τερματίσει τις ενέργειες αυτές.

Η Ελλάδα καταδικάζει εκ νέου την παραβατική αυτή συμπεριφορά, η οποία απομακρύνει την προοπτική ενός εποικοδομητικού διαλόγου και καλεί την Τουρκία να ανακαλέσει άμεσα την παράνομη Navtex που εξέδωσε.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας έδωσε οδηγίες για την άμεση διενέργεια διαβήματος διαμαρτυρίας προς την τουρκική πλευρά, καθώς και την ενημέρωση Συμμάχων και Εταίρων για τη συνεχιζόμενη τουρκική προκλητική συμπεριφορά», καταλήγει η ανακοίνωση.

Η Άγκυρα από την πλευρά της δεν δείχνει διατεθειμένη για αποκλιμάκωση. Την Κυριακή και στη διάρκεια εκδήλωση του κόμματος AKP ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επέμεινε στην προκλητική ρητορική λέγοντας μεταξύ άλλων πως θα συνεχιστούν οι σεισμικές έρευνες και οι γεωτρήσεις, ενώ υποβάθμισε τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η τουρκική οικονομία και υποστήριξε πως σύντομα θα υπάρξει ανάκαμψη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ