Μητσοτάκης: Κλείνουν εστίαση και χώροι ψυχαγωγίας από την Τρίτη

«Ο εφιάλτης έχει επιστρέψει δριμύτερος»

Μητσοτάκης: Κλείνουν εστίαση και χώροι ψυχαγωγίας από την Τρίτη

Μέτρα για την ανάσχεση της πανδημίας του κορονοϊού, τα οποία θα τεθούν σε ισχύ την Τρίτη 3 Νοεμβρίου και θα έχουν διάρκεια ένα μήνα, ανακοίνωσε το μεσημέρι του Σαββάτου ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Υστερα από μια μακρά περίοδο σταθερότητας τα κρούσματα αυξάνονται εκθετικά και στη χώρα μας και οι επιστήμονες προειδοποιούν πως η νέα επέλαση της επιδημίας θα δοκιμάσει τις αντοχές του συστήματος υγείας, ανέφερε ο πρωθυπουργός για να προσθέσει πως «παντού ο εφιάλτης έχει επιστρέψει δριμύτερος».

«Δυστυχώς ο κορονοϊός ξέρει να περνά από τις χαραμάδες της αμέλειας κάποιων λίγων... Ο καιρός θα σταματήσει να είναι σύμμαχός μας και γι' αυτό πρέπει να δράσουμε τώρα» τόνισε και πρόσθεσε πως όπως φαίνεται δεν καταφέραμε να τιθασεύσουμε τον εφησυχασμό. Από την αρχή ήθελα να αποφύγω αυτό το μήνυμα, σχολίασε ο πρωθυπουργός και απηύθυνε έκκληση να μην αμφισβητούνται οι επιστήμονες.

Όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, η χώρα χωρίζεται σε δύο ζώνες, επιτήρησης και αυξημένου κινδύνου. Στην πρώτη εντάσσονται οι περιοχές που σήμερα βρίσκονται στο πράσινο και κίτρινο επίπεδο.

Σε αυτές τίθενται σε ισχύ από την Τρίτη:

  • Χρήση μάσκας σε όλους τους χώρους και περιορισμός της κυκλοφορίας στις 12 τα μεσάνυχτα ως τις 5 το πρωί.
  • Εφαρμογή της τηλεργασίας στο 50%
  • Πλήρης τηλεκπαίδευση στα ΑΕΙ

Στη ζώνη αυξημένου κινδύνου μπαίνουν οι περιοχές που σήμερα έιναι στο πορτοκαλί και στο κόκκινο. Εκεί, εκτός των ανωτέρω, ισχύουν επίσης:

  • Αναστολή λειτουργίας όλων των χώρων εστίασης, πλην της κατ' οίκον διανομής φαγητού και της παραλαβής από το κατάστημα
  • Κλείνουν επίσης χώροι ψυχαγωγίας, όπως κινηματογράφοι, θέατρα, μουσεία, γυμναστήρια.
  • Δεν απαγορεύονται οι μετακινήσεις, ενώ το λιανεμπόριο θα συνεχίσει να λειτουργεί όπως ακριβώς και τα σχολεία.

Σύμφωνα με τον χάρτη επιδημιολογικής επιτήρησης το κλείσιμο των καταστημάτων της εστίασης και των χώρων ψυχαγωγίας αφορά την Αττική, τη Βοιωτία, το σύνολο της Μακεδονίας και της Θράκης, τα Ιωάννινα, τη Λάρισα και τα Τρίκαλα.

Επίσης περιλαμβάνονται τα νησιά των Κυκλάδων Νάξος, Αμοργός, Σαντορίνη, Ανάφη, Φολέγανδρος, Σίκινος, Ίος, Κουφονήσι, Ηρακλειά, Σχοινούσα, Κέρος και Δονούσα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ