Ευρώπη: Στερνή μου γνώση…

Μέρκελ: Θα έπρεπε να είχαμε λάβει μέτρα νωρίτερα

Ευρώπη: Στερνή μου γνώση…

Στενότερη συνεργασία και διατήρηση των ανοικτών συνόρων αποφάσισαν την Πέμπτη στη μεταξύ τους τηλεδιάσκεψη οι ηγέτες των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πολλοί εκ των οποίων αναγνώρισαν πως δεν αντέδρασαν εγκαίρως ενόψει του δεύτερου κύματος του κορονοϊού.

Η πρόεδρος της Κομισιόν Οούρσουλα φον ντερ Λέιεν αναγνώρισε την Πέμπτη πως οι 440 εκατ. πολίτες της Ε.Ε. είναι κουρασμένοι από την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί. «Καταλαβαίνω πόσο ανήσυχοι και κουρασμένοι είναι όλοι. Όλοι αναρωτιόμαστε πότε θα βγούμε από την κρίση, όμως τώρα είναι η ώρα για υπομονή, αποφασιστικότητα και πειθαρχία από όλους μας, από τις κυβερνήσεις εως τον καθένα μας ξεχωριστά» ανέφερε η επικεφαλής της Κομισιόν.

Οι ηγέτες συμφώνησαν στη στενότερη συνεργασία στον τομέα της ανταλλαγής πληροφοριών, στην αλληλοκάλυψη των υπηρεσιών υγείας, στη διασφάλιση της ομαλής λειτουργίας της εφοδιαστικής αλυσίδας και στη συνεργασία για την ανάπτυξη εμβολίων που θα αντιμετωπίζουν τον κορονοϊό.

Ειδικότερα για τον συντονισμό στις υπηρεσίες υγείας, η Κομισιόν είναι έτοιμη να διαθέσει 220 εκατ. ευρώ για τη μεταφορά ασθενών από μία χώρα σε μία άλλη εφόσον το σύστημα υγείας της πρώτης κατακλύζεται από περιστατικά κορονοϊού.

Όπως σχολιάζει το Politico που επικαλείται αξιωματούχους που παρακολούθησαν τη χθεσινή Σύνοδο Κορυφής η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ δεν δίστασε να τονίσει την ανάγκη για λήψη αυστηρών περιοριστικών μέτρων. Η καγκελάριος δεν δίστασε επίσης να αναγνωρίσει πως οι Ευρωπαίοι ηγέτες απέτυχαν στο να αντιμετωπίσουν εγκαίρως το δεύτερο κύμα της πανδημίας. Πρόσθεσε, δε, πως το φθινόπωρο και ο χειμώνας θα είναι ιδιαίτερα δύσκολοι. Αναφερόμενοι στο μέτρα του μερικού lockdown που αποφασίστηκαν στη Γερμανία παραδέχθηκε πως θα έπρεπε να είχαν ληφθεί νωρίτερα, ενώ υπογράμμισε πως πρέπει να επιταχυνθεί η διαδικασία προκειμένου να υπάρξει συμφωνία με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την ενεργοποίηση του πακέτου των 1,82 τρισ. ευρώ για τη στήριξη των ευρωπαϊκών οικονομιών. Υπήρξαν και φωνές που τόνισαν με έμφαση τον ρόλο των εθνικών κυβερνήσεων. Ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε τόνισε πως οι πολιτικές υγείας παραμένουν στην αρμοδιότητα κάθε ευρωπαϊκής πρωτεύουσας χωριστά. «Πρόκειται για εθνική υπόθεση. Στη μάχη για αυτή την κρίση η Ευρώπη δεν έχει προστιθέμενη αξία» υποστήριξε, αναγνωρίζοντας ωστόσο την αξία της συνεργασίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ