Εν πλω το Oruc Reis – Δένδιας: Υπονομευτής της ειρήνης η Τουρκία

Εν πλω το Oruc Reis – Δένδιας: Υπονομευτής της ειρήνης η Τουρκία

Το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Oruc Reis έχει κλείσει τον πομπό του και παραμένει «αόρατο» για τις διαδικτυακές υπηρεσίες.

Ωστόσο πιθανολογείται πως κινείται προς την περιοχή της Navtex που εξέδωσε την Κυριακή η Τουρκία, ενώ το «Ορούτς Ρέις» συνοδεύει στολίσκος 6 πλοίων του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας εξέδωσε ανακοίνωση όπου και πάλι τονίζει την απόσταση του Καστελλορίζου από την ηπειρωτική Ελλάδα. «Μετά από έναν μήνα εργασιών συντήρησης και επισκευών το πλοίο συνεχίζει την έρευνα από εκεί που τη σταμάτησε. Η δραστηριότητα, που θα διαρκέσει ως τις 22 Οκτωβρίου 2020 πραγματοποιείται αποκλειστικά εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας. Η περιοχή της έρευνας βρίσκεται 15 χλμ. από την Τουρκία και 425 χλμ. από την ηπειρωτική Ελλάδα» αναφέρει το τουρκικό υπουργείο. Υποστηρίζει, επίσης, πως οι θέσεις που εκφράζει η Αθήνα αποτελούν «αβάσιμους ισχυρισμούς που είναι ασύμβατοι με το διεθνές Δίκαιο».

Η απάντηση της Αθήνας ήρθε δια του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια που συμμετείχε στις εργασίες του συμβουλίου υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε. «Είχα σήμερα την ευκαιρία να ενημερώσω τους συναδέλφους μου στο Συμβούλιο, σχετικά με τις νέες παράνομες δραστηριότητες της Τουρκίας εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, νότια του Καστελορίζου.

Εξήγησα επίσης το προφανές: ποιος είναι ο κοινός παρονομαστής σε όλες τις προβληματικές καταστάσεις στην περιοχή: Ναγκόρνο-Καραμπάχ, Συρία, Ιράκ, Κύπρος, Νοτιοανατολική Μεσόγειος. Ο κοινός παρονομαστής είναι η Τουρκία.

Η Τουρκία ενεργεί ως ο υπονομευτής της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή.

Ενάντια στο Διεθνές Δίκαιο, ενάντια στα Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου» τόνισε ο υπουργός.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ