Αναβάλλεται η Σύνοδος Κορυφής λόγω κορονοϊού - Επανεκκινούν οι διερευνητικές Αθήνας - Άγκυρας

Αναβάλλεται η Σύνοδος Κορυφής λόγω κορονοϊού - Επανεκκινούν οι διερευνητικές Αθήνας - Άγκυρας

Σε καραντίνα μπήκε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, καθώς συνεργάτης του βρέθηκε θετικός στον κορονοϊό. Λόγω αυτής της εξέλιξης αναβάλλεται η προγραμματισμένη για την Πέμπτη και την Παρασκευή Σύνοδος Κορυφής στην οποία θα συζητείτο και η στάση της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο.

Η αναβολή δείχνει να εξυπηρετεί αρκετές πλευρές, καθώς η Κύπρος έκανε χρήση του βέτο στη Σύνοδο των Υπουργών Εξωτερικών που συζήτησε το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων σε 40 αξιωματούχους της κυβέρνησης της Λευκορωσίας. Η Λευκωσία είχε συνδέσει τη συναίνεσή της για τις συγκεκριμένες κυρώσεις με τις κυρώσεις που επιθυμεί να επιβληθούν από την Ε.Ε. στην Τουρκία για τη στάση της στην ανατολική Μεσόγειο και για τις συνεχιζόμενες παραβιάσεις της Ανεξάρτητης Οικονομικής Ζώνης της.

Όπως ανακοινώθηκε, η Σύνοδος θα πραγματοποιηθεί στις 1 - 2 Οκτωβρίου με την ατζέντα των υπό συζήτηση θεμάτων να περιλαμβάνει την ενιαία αγορά, τη βιομηχανική πολιτική, τον ψηφιακό μετασχηματισμό και τις σχέσεις με την Τουρκία και την Κίνα.

Στο μεταξύ, το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε λακωνική ανακοίνωση στην οποία αναφέρει πως «η Ελλάδα και η Τουρκία συμφώνησαν τη διεξαγωγή του 61ου γύρου Διερευνητικών Επαφών, στην Κωνσταντινούπολη, προσεχώς».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ