Τηλεδιάσκεψη Μέρκελ – Μισέλ – Ερντογάν σήμερα

Τηλεδιάσκεψη Μέρκελ – Μισέλ – Ερντογάν σήμερα

Με ενδιαφέρον αναμένεται το αποτέλεσμα της σημερινής τηλεδιάσκεψης στην οποία θα μετέχουν η Γερμανίδα καγκελάριος, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Η τηλεδιάσκεψη πραγματοποιείται δύο 24ωρα πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. η οποία θα εξετάσει την κατάσταση στην ανατολή Μεσόγειο, αλλά σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις αποκλείεται να εγκρίνει την επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία. Ωστόσο, η Κύπρος έχει απειλήσει πως αν δεν αποφασιστούν κυρώσεις θα θέσει βέτο στην πρόταση για επιβολή κυρώσεων σε παράγοντες της κυβέρνησης της Λευκορωσίας.

Χθες και σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά τους προς την 75η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ο Τούρκος πρόεδρος άφησε και πάλι αιχμές κατά της Ελλάδας. «Όσοι προσπαθούσαν να αγνοήσουν την Τουρκία, να επιβάλλουν τις θέσεις τους και τους χάρτες τους στην Ανατολική Μεσόγειο, προσεγγίζουν -τώρα- το τραπέζι των διαπραγματεύσεων», δήλωσε, ενώ επέκρινε και τη δομή του Συμβουλίου Ασφαλείας. Τόνισε χαρακτηριστικά πως πέντε χώρες (που αποτελούν τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου) δεν μπορούν να ορίζουν τη μοίρα 7 δισ. ανθρώπων.

«Θετικό δείγμα» χαρακτήρισε την αποχώρηση του Oruc Reis το Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, ωστόσο πρόκειται για «ένα πρώτο δείγμα», ανέφερε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος. Παράλληλα, τόνισε ότι «η Τουρκία πρέπει να δώσει πολλά άλλα απτά δείγματα σεβασμού του διεθνούς δικαίου».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ