Παρέμβαση Πομπέο για μείωση της έντασης

Παρέμβαση Πομπέο για μείωση της έντασης

Την ανησυχία των Ηνωμένων Πολιτειών αποτυπώνει η νέα παρέμβαση της αμερικανικής διπλωματίας, αυτή τη φορά από το υψηλότερο δυνατό επίπεδο.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο κάλεσε την Τετάρτη την Αθήνα και την Άγκυρα να αποκλιμακώσουν την ένταση και να ξεκινήσουν διάλογο. Η στρατιωτική ένταση δεν είναι χρήσιμη και μπορεί να οδηγήσει σε αρνητικές εξελίξεις, επισήμανε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας.

«Ο πρόεδρος Τραμπ έχει συνομιλήσει με τον πρόεδρο Ερντογάν και με τον πρωθυπουργό στην Ελλάδα. Τους καλούμε όλους να υποχωρήσουν, να μειωθούν οι εντάσεις και να αρχίσουμε να έχουμε διπλωματικές συζητήσεις για τις διαφωνίες που υπάρχουν εκεί στην Ανατολική Μεσόγειο, τις διαφωνίες για την ασφάλεια, τους ενεργειακούς πόρους και τις θαλάσσιες ζώνες», ανέφερε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Ουάσιγκτον ο Μ. Πομπέο.

Τούρκοι αξιωματούχοι συνέχισαν, ωστόσο, την Τετάρτη να συντηρούν την ένταση, ενώ εκδόθηκαν δύο νέες NAVTEX για ασκήσεις ρωσικών πλοίων από τις 8 έως τις 22 Σεπτεμβρίου σε περιοχές στα νότια του Καστελλόριζου και στα ανοιχτά της Κύπρου.

Την Παρασκευή η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου θα επισκεφθεί το Καστελλόριζο.