Επιδίωξη θερμού επεισοδίου από τον Ερντογάν

Μερική άρση του εμπάργκο στις πωλήσεις αμερικανικών όπλων στην Κύπρο

Επιδίωξη θερμού επεισοδίου από τον Ερντογάν

Αίσθηση έχει προκαλέσει δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Die Welt σύμφωνα με το οποίο ο Τούρκος πρόεδρος επιδίωκε ένα ελεγχόμενο θερμό επεισόδιο.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα ο Ταγίπ Ερντογάν ζήτησε από τους στρατηγούς του να αξιολογήσουν το ενδεχόμενο βύθισης ενός ελληνικού πλοίου με τις ελάχιστες δυνατές απώλειες ή, εναλλακτικά, της κατάρριψης ενός ελληνικού μαχητικού.

Ωστόσο οι Τούρκοι στρατηγοί απέρριψαν τα σχέδια του Ερντογάν.

Στο μεταξύ και όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων σε νέα καταδίκη των τουρκικών ερευνών προχώρησε την Τρίτη το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, τονίζοντας ότι οι κινήσεις της Άγκυρας αυξάνουν τις εντάσεις και αποσταθεροποιούν την περιοχή.

Στόχος της Ουάσιγκτον είναι να υπάρξει αποκλιμάκωση και να επιστρέψουν όλα τα μέρη στο τραπέζι του διαλόγου και για αυτό ακριβώς τονίστηκε ότι δεν μπορεί να υπάρξει διάλογος μέσα από την επίδειξη ισχύος.

Την ίδια ώρα, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοίνωσε τη μερική άρση του εμπάργκο πώλησης αμερικανικών όπλων στη Κυπριακή Δημοκρατία. Η συγκεκριμένη κίνηση γίνεται στο πλαίσιο του γνωστού Νόμου «EastMed Act» και θα έχει μερικό χαρακτήρα, καθώς η απαγόρευση για την πώληση όπλων που έχουν φονικό χαρακτήρα (lethal weapon) θα παραμείνει σε ισχύ.

Η άρση του εμπάργκο αφορά το δημοσιονομικό έτος 2020-2021 και θα έχει τη δυνατότητα να ανανεωθεί. Όπως εξήγησε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, η αμερικανική διπλωματία κινείται στη γραμμή πράττοντας και βλέποντας και για αυτόν ακριβώς τον λόγο δεν κάνει απότομες αλλαγές αλλά προχώρα βήμα-βήμα σε προσεκτικές κινήσεις.

Σε κάθε περίπτωση πάντως το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έσπευσε να διευκρινίσει, ότι η συγκεκριμένη κίνηση δεν συνδέεται με την Ελλάδα, την Τουρκία και το Αιγαίο, αλλά έχει να κάνει με την στρατηγική αναβάθμιση της συνεργασίας με την Κύπρο, η οποία, όπως σημείωσε, θα λειτουργήσει ευεργετικά τόσο για την ίδια την περιοχή όσο και για τα εθνικά συμφέροντα ασφάλειας των ΗΠΑ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ