Νέο μήνυμα ΗΠΑ προς Τουρκία για τις δραστηριότητές της στην Ανατ. Μεσόγειο

Νέο μήνυμα ΗΠΑ προς Τουρκία για τις δραστηριότητές της στην Ανατ. Μεσόγειο

Την ανησυχία της Ουάσιγκτον για τις ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο εξέφρασε εκ νέου ο βοηθός υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάθιου Πάλμερ.

Οι γεωτρητικές δραστηριότητες της Τουρκίας και το μνημόνιο με τη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Λιβύης συνιστούν αντιπαραγωγικές θέσεις που δεν συμβάλουν στη σταθερότητα της περιοχής, τόνισε ο Αμερικανός διπλωμάτης στη διάρκεια ενημερωτικής τηλεδιάσκεψης με Έλληνες δημοσιογράφους.

«Ήμασταν σαφείς για τις προσδοκίες μας στα ιδιωτικά μας μηνύματα και δημόσια, για το πώς θα περιμέναμε όλοι στην Ανατολική Μεσόγειο να συμπεριφέρονται και να υποστηρίζουν το Διεθνές Δίκαιο και να ενεργούν με τρόπο που να ευνοεί την ασφάλεια. Είμαστε αρκετά σαφείς στις συζητήσεις μας με τους Τούρκους εταίρους μας για τις ανησυχίες μας», ανέφερε ο Πάλμερ σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο. Ο ίδιος είχε εκφράσει την έντονη ανησυχία των Ηνωμένων Πολιτειών πριν από περίπου ένα μήνα για τις δραστηριότητες της Τουρκίας στην περιοχή της Κύπρου. «Καλούμε εκ νέου τις τουρκικές αρχές να αναστείλουν κάθε γεωτρητική δραστηριότητα στην Κύπρο» είχε πει τότε στη διάρκεια συνεδρίου που είχε πραγματοποιηθεί στη χώρα μας.

Όπως παρατηρεί το ΑΠΕ, ο Μ. Πάλμερ εκτίμησε ότι η ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στο πρόγραμμα Διεθνούς Στρατιωτικής Εκπαίδευσης και Προετοιμασίας (IMET) θα ενισχύσει περαιτέρω τη συνεργασία ΗΠΑ-Κύπρου σε βασικούς τομείς όπως η ασφάλεια στη θάλασσα και καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων.

«Έχουμε δεσμευτεί για την σταθερότητα και την ασφάλεια στην Ανατολική Μεσόγειο και η Κυπριακή Δημοκρατία είναι υποστηρικτικός εταίρος σε αυτήν την προσπάθεια. Η νέα στρατηγική των ΗΠΑ για την Μεσόγειο απαιτεί ενίσχυση των σχέσεων με στρατηγικούς εταίρους, συμπεριλαμβανομένης της Κυπριακής Δημοκρατίας. Συνεχίζουμε να επεκτείνουμε τη σχέση ασφαλείας μας. Από όταν υπογράψαμε τη Δήλωση Προθέσεων το 2018 για τη συνεργασία ΗΠΑ-Κύπρου έχουμε πραγματοποιήσει κοινές στρατιωτικές ασκήσεις και η Κυπριακή Δημοκρατία έστειλε τον πρώτο της στρατιωτικό ακόλουθο στην πρεσβεία της Ουάσιγκτον», είπε ο κ. Πάλμερ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ