Επόμενη στάση, Κάιρο

Επόμενη στάση, Κάιρο

Μετά την οριοθέτηση Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης με την Ιταλία η Ελλάδα στρέφεται στην Αίγυπτο.

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας δηλώνει πως θα μεταβεί στο Κάιρο στις 18 Ιουνίου ώστε «μετά την ευτυχή κατάληξη με την Ιταλία, να πιάσουμε ξανά έντονα το νήμα με την Αίγυπτο», όπως δήλωσε χαρακτηριστικά το βράδυ της Τρίτης σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1.

«Πήρε 40 χρόνια για να υπογραφεί και πλέον η Ελλάδα έχει μια Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη. Και μάλιστα, μια αντίληψη μέσης γραμμής και επήρειας των νησιών που επιβεβαιώνει το Διεθνές Δίκαιο, την UNCLOS, και τις γενικότερες απόψεις που η Ελλάδα εκφράζει στο διεθνές γίγνεσθαι. Η Ελλάδα είναι μια συνεπής χώρα, δεν έχει à la carte απόψεις» ανέφερε ο κ. Δένδιας

Η υπόθεση οριοθέτησης ΑΟΖ με την Αίγυπτο είναι δυσκολότερη σε σχέση με την Ιταλία, με την Αθήνα να εκτιμά πως είναι δυνατή η τμηματική οριοθέτηση με τις περιοχές του τουρκολιβυκού συμφώνου να αποτελούν τμήμα της συμφωνία αλλά και με την εξαίρεση του Καστελορίζου, τουλάχιστον σε πρώτη φάση.

Ο υπουργός αναγνώρισε τις δυσκολίες και έκανε λόγο για πολύπλοκη κατάσταση με πολλές νομικές και πολιτικές πτυχές. «Έχουμε καταστήσει σαφές στην Τουρκία ότι θα προασπίσουμε τα εθνικά μας συμφέροντα σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο. Δεν πρόκειται να εκχωρήσουμε κάτι το οποίο μας ανήκει. Δεν θέλουμε να πάρουμε κάτι το οποίο ανήκει στην Τουρκία» σχολίασε, αναφερόμενος στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ