Αθήνα καλεί Βερολίνο για την κατάσταση στον Έβρο

Αθήνα καλεί Βερολίνο για την κατάσταση στον Έβρο

Στη σκιά της έντασης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και της αναταραχής στα σύνορα στον Έβρο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει σήμερα συνάντηση με την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ στη γερμανική πρωτεύουσα.

Οι δύο ηγέτες πρόκειται να μιλήσουν στο Ελληνογερμανικό Οικονομικό Φόρουμ, ενώ στην κατ’ ιδίαν συνάντησή τους αναμένεται να κυριαρχήσει το μεταναστευτικό. Το Βερολίνο έχει σχολιάσει τις τελευταίες εξελίξεις λέγοντας πως οι πρόσφυγες και μετανάστες οδηγήθηκαν σε αδιέξοδο αλλά και πως η Τουρκία έχει σηκώσει ένα μεγάλο βάρος λόγω των 3-4 εκατ. Σύρων προσφύγων που φιλοξενεί.

Την ώρα που οι Μέρκελ - Μητσοτάκης θα συναντώνται στο Βερολίνο, ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν θα έχει επαφές στις Βρυξέλλες με Ευρωπαίους αξιωματούχους. Σε ομιλία του την Κυριακή ο Τούρκος ηγέτης κάλεσε τη χώρα μας να ανοίξει τα σύνορα. «Ανοίξτε τις πύλες για να απαλλαγείτε από αυτό το βάρος. Αφήστε τους να πάνε σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες» ανέφερε.

Ο Τ. Ερντογάν υποστήριξε πως η χώρα του έχει τηρήσει τις υποσχέσεις της έναντι της Ε.Ε., αλλά κατηγόρησε τις Βρυξέλλες πως δεν έχουν πράξει το ίδιο. «Ελπίζω για διαφορετικά αποτελέσματα αυτή τη φορά» σχολίασε, αναφερόμενος στις σημερινές συναντήσεις του με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και την πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάγιεν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ