Στον Έβρο η ευρωπαϊκή ηγεσία

Στον Έβρο η ευρωπαϊκή ηγεσία

Στα ελληνοτουρκικά σύνορα θα βρεθούν σήμερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τους επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, της Κομισιόν και του Ευρωκοινοβουλίου.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα, όπως ανακοινώθηκε από το Μέγαρο Μαξίμου, οι πρόεδροι του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νταβίντ Σασόλι θα αφιχθούν στην Αλεξανδρούπολη στις 13:05 ώρα Ελλάδος, όπου θα τους υποδεχτεί ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Την ίδια ώρα θα φτάσουν στην Αλεξανδρούπολη ο Μαργαρίτης Σχοινάς, αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αρμόδιος για την Προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής, ο πρωθυπουργός της Κροατίας Αντρέι Πλένκοβιτς και ο αναπληρωτής πρωθυπουργός και υπουργός Εσωτερικών της Κροατίας, Ντάβορ Μποζίνοβιτς, οι οποίοι θα συμμετέχουν στην επίσκεψη στον Έβρο.

Στη συνέχεια, οι αξιωματούχοι θα πετάξουν με ελικόπτερο πάνω από τα χερσαία σύνορα με την Τουρκία και στις 14:15 θα προσγειωθούν στην περιοχή της Ορεστιάδας, όπου θα επισκεφτούν το Φυλάκιο 1. Θα ακολουθήσει ενημέρωση από τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο.

Στις 15:30, ο πρωθυπουργός και οι επικεφαλής των τριών θεσμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κ. Μισέλ , κα. Φον ντερ Λάιεν και κ. Σασόλι , θα κάνουν κοινές δηλώσεις στα ΜΜΕ, στο Πνευματικό Κέντρο των Καστανιών.

Εκεί θα διαφανεί και η στάση της Ε.Ε. μετά τα γεγονότα των τελευταίων 24ώρων που έχουν προκαλέσει μία άνευ προηγουμένου κρίση στα ελληνοτουρκικά σύνορα.

Νέες απειλές Ερντογάν

Χθες ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν επανέλαβε πως «άνοιξαν οι πύλες» ώστε χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες να κινηθούν προς την Ευρώπη. Υποστήριξε πως η Τουρκία έχει πληρώσει 40 δισ. ευρώ για τη φιλοξενία όσων βρίσκονται στην επικράτειά της και κατηγόρησε την Ευρώπη πως αθέτησε τις υποσχέσεις της. «Υποσχέθηκαν 6 δισ. αλλά δεν τα έδωσαν. Τώρα λένε πως θα δεσμεύσουν ένα δισ. Σε ποιον λένε ψέματα; Δεν τα θέλουμε αυτά τα λεφτά άλλο πια». δήλωσε, ενώ όπως αναφέρουν τουρκικά ΜΜΕ υπέρ των θέσεων του Ερντογάν για την αθέτηση υποσχέσεων από πλευράς Ε.Ε. τάχθηκε ο Βούλγαρος πρωθυπουργός Μπόικο Μπορίσοφ, ο οποίος πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στην Τουρκία χθες.

Διαψεύδει η Αθήνα τα περί πυροβολισμών στα σύνορα

Για fake news κατηγόρησε την Άγκυρα η Αθήνα απαντώντας σε ισχυρισμούς περί νεκρών στα σύνορα από ελληνικά πυρά. Σε μήνυμά του στο Twitter ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας διέψευσε τις σχετικές αναφορές και έκανε λόγο για σκόπιμη και χυδαία παραπληροφόρηση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ