Στο τραπέζι το λιβυκό - Με βέτο στην Ε.Ε. απειλεί η Αθήνα

Στην Αθήνα βρίσκεται από το βράδυ της Πέμπτης ο Χαλίφα Χαφτάρ

Στο τραπέζι το λιβυκό - Με βέτο στην Ε.Ε. απειλεί η Αθήνα
Στιγμιότυπο από τη χθεσινή υποδοχή του Χ. Χαφτάρ από τον Ν. Δένδια

Δύο ημέρες πριν τη διάσκεψη του Βερολίνου για το λιβυκό, κρίσιμες συναντήσεις στην Αθήνα θα έχει ο επικεφαλής του Λιβυκού Εθνικού Στρατού Χαλίφα Χαφτάρ.

Ο Χαφτάρ έφτασε το βράδυ της Πέμπτης στην πρωτεύουσα και φιλοξενείται σε κεντρικό ξενοδοχείο υπό ιδιαίτερα αυστηρά μέτρα ασφαλείας. Ήδη χθες πραγματοποιήθηκε μία πρώτη συνάντησή του με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια, ενώ σήμερα θα πραγματοποιηθεί και η συνάντηση του Χαφτάρ με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Η Αθήνα επιχειρεί να δηλώσει παρούσα στις εξελίξεις, παρά τη μη πρόσκλησή της στη διάσκεψη του Βερολίνου και χθες ο πρωθυπουργός απείλησε με βέτο στη Σύνοδο Κορυφής και το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε. εάν δεν ακυρωθεί το μνημόνιο Τουρκίας - Λιβύης.

Μετά τις συναντήσεις στην Αθήνα ο Χ. Χαφτάρ θα μεταβεί στη γερμανική πρωτεύουσα για να συμμετάσχει στη διάσκεψη που διοργανώνουν η Γερμανία και τα Ηνωμένα Έθνη με τη συμμετοχή των δύο αντιμαχόμενων πλευρών στη Λιβύη. Παρών στη διάσκεψη θα είναι και ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, ενώ μετέχουν επίσης η Ρωσία, η Βρετανία, η Γαλλία, η Κίνα, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Τουρκία, το Κονγκό, η Ιταλία, η Αίγυπτος, η Αλγερία, η Ευρωπαϊκή Ένωση, η Αφρικανική Ένωση και ο Αραβικός Σύνδεσμος. Τη μη συμμετοχή της Ελλάδας επιχείρησε χθες να αιτιολογήσει εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης που ανέφερε πως στη διάσκεψη δεν θα συζητηθούν θέματα θαλάσσιων ζωνών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ