Μητσοτάκης: Σαφείς οι κόκκινες γραμμές μας

Πάιατ: Τα νησιά έχουν τα ίδια δικαιώματα με την ξηρά

Μητσοτάκης: Σαφείς οι κόκκινες γραμμές μας

Η οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών μπορεί να πραγματοποιηθεί με διάλογο και όχι με μονομερείς ενέργειες, τόνισε ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ.

Σε δηλώσεις του τη Δευτέρα στο πλαίσιο του επίσημου δείπνου που παρέθεσε το Ελληνοαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο, ο Τζ. Πάιατ σχολίασε πως οι μονομερείς ενέργειες στις οποίες έχει προχωρήσει η Τουρκία είναι προκλητικές, ενώ τόνισε πως οι ΗΠΑ επιθυμούν η Ανατολική Μεσόγειος να αποτελεί περιοχή συνεργασίας και σταθερότητας.

Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις τόνισε πως οι ΗΠΑ «ασφαλώς και θα εμπλακούν», καθώς επιθυμούν αποκλιμάκωση της έντασης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ενώ σχολίασε πως το τουρκο-λιβυκό μνημόνιο είναι ασαφές.

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης υποστήριξε πως η επίσκεψη του στις ΗΠΑ ήταν ιδιαίτερα επιτυχημένη, ενώ επισήμανε πως η Ελλάδα θα υπερασπιστεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα με κάθε πρόσφορο μέσο. Ο πρωθυπουργός παραδέχθηκε πως η επίσκεψη στις ΗΠΑ και η συνάντηση με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ πραγματοποιήθηκε σε μία δύσκολη συγκυρία, ενώ πρόσθεσε πως οι κόκκινες γραμμές της Ελλάδας έγιναν ξεκάθαρες.

Ο πρωθυπουργός απηύθυνε κάλεσμα στους επενδυτές να μην καθυστερήσουν την τοποθέτηση τους στην Ελλάδα, ενώ υπογράμμισε πως οι εκλογές θα γίνουν το 2023 και πως η κυβέρνηση του είναι προσηλωμένη στη μείωση της φορολογίας αλλά και στην άρση των στρεβλώσεων στο ασφαλιστικό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ