Ποδαρικό στο 2020 με υπογραφές για τον αγωγό EastMed

Ποδαρικό στο 2020 με υπογραφές για τον αγωγό EastMed

Την υπογραφή της συμφωνίας για την κατασκευή του αγωγού EastMed στις 2 Ιανουαρίου ανακοίνωσε την Κυριακή η ελληνική κυβέρνηση.

Η διακρατική συμφωνία μεταξύ του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, του Κύπριου προέδρου Νίκου Αναστασιάδη και του πρωθυπουργού του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου θα υπογραφεί τη δεύτερη η μέρα του νέου έτους στην Αθήνα.

Σύμφωνα με κυπριακά μέσα, η συμφωνία θα περιλαμβάνει ζώνες, δικαιώματα ελέγχου και διαδικασία έκδοσης αδειών, ενώ θεωρείται πως αποτελεί απάντηση στις βλέψεις της Τουρκίας, καθώς ο αγωγός περνά μέσα από τη θαλάσσια περιοχή που η Τουρκία θεωρεί πως βρίσκεται υπό τον έλεγχό της.

Στο μεταξύ, η Jerusalem Post υπενθυμίζει πως τον περασμένο Απρίλιο είχε επιτευχθεί συμφωνία μεταξύ ευρωπαϊκών χωρών και του Ισραήλ για την κατασκευή του αγωγού που θα μεταφέρει φυσικό αέριο στην Ευρώπη, με το έτος 2025 να αποτελεί τον χρονικό ορίζοντα για την ολοκλήρωση της κατασκευής του αγωγού. Η Ευρώπη αναζητά τρόπους διαφοροποίησης των ενεργειακών πηγών και η Ελλάδα θέλει να εμφανίσει τον εαυτό της ως κόμβο για τη μεταφορά αερίου από την ανατολική Μεσόγειο στην ήπειρο, σχολιάζει η ισραηλινή εφημερίδα, που προσθέτει πως η ανακοίνωση για την υπογραφή της διακρατικής συμφωνίας ακολουθεί χρονικά την υπογραφή της συμφωνίας Τουρκίας - Λιβύης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ