Ανησυχεί η Ε.Ε. για την τουρκο-λιβυκή συμφωνία

Δένδιας: Μας στηρίζουν Γαλλία, Ιταλία, Ολλανδία, Κύπρος

Ανησυχεί η Ε.Ε. για την τουρκο-λιβυκή συμφωνία

Τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με τη συμφωνία της Τουρκίας με τη Λιβύη για τον καθορισμό δικαιοδοσίας σε θαλάσσιες περιοχές συζήτησαν οι υπουργοί Εξωτερικών της Ε.Ε.

Το συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε. που συνεδρίασε σήμερα στις Βρυξέλλες με εξέφρασε την ανησυχία του για το περιεχόμενο της συμφωνίας.

Το συμβούλιο, στο οποίο προήδρευσε για πρώτη φορά ο νέος ύπατος αρμοστής της Ε.Ε. για τις εξωτερικές σχέσεις Τζόσεπ Μπορέλ, εξέτασε επίσης την πολιτική κατάσταση στη Λιβύη και τη λεγόμενη διαδικασία του Βερολίνου που έχει ως στόχο την εξεύρεση μιας βιώσιμης λύσης για τη βορειοαφρικανική χώρα.

Μετά την ολοκλήρωση της σημερινής συνεδρίασης ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας δήλωσε πως ζήτησε από τους ομολόγους του τη ρητή καταδίκη της τουρκο-λιβυκής συμφωνίας και τη δημιουργία πλαισίου κυρώσεων στην περίπτωση που οι δύο χώρες δεν συμμορφωθούν. «Εξήγησα, επίσης, με τον πιο σαφή τρόπο ότι η Ελλάδα θα κάνει ό, τι χρειάζεται για να υπερασπίσει την κυριαρχία της και τα κυριαρχικά της δικαιώματα», τόνισε και πρόσθεσε πως «λάβαμε ευρύτατη στήριξη από τη Γαλλία, από την Ιταλία, από την Κύπρο, από την Ολλανδία. Μάλιστα με τον Ιταλό Υπουργό Εξωτερικών, τον κ. Di Maio, συνεννοηθήκαμε για μία προσεχή, άμεση επίσκεψή μου στη Ρώμη, ώστε να συντονίσουμε τις ενέργειές μας».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ