Ενδείξεις συμφωνίας για το Brexit

Ενδείξεις συμφωνίας για το Brexit

Η αποχώρηση της Βρετανίας από την Ε.Ε. κυριαρχεί στη σημερινή Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με τις δύο πλευρές να βρίσκονται κοντά σε συμφωνία.

Το ακανθώδες ζήτημα δεν είναι άλλο από το αν θα υπάρξουν και πώς θα λειτουργήσουν τυχόν σύνορα μεταξύ της Ιρλανδίας και της Βόρειας Ιρλανδίας. Τυχόν συμφωνία του Μπόρις Τζόνσον με τις Βρυξέλλες δεν είναι βέβαιο πως θα τύχει της στήριξης του Δημοκρατικού Ενωτικού Κόμματος (DUP) συμμάχου των Συντηρητικών στη βρετανική κυβέρνηση.

Ο Τζόνσον θα πρέπει επίσης να πείσει τους σκληροπυρηνικούς ευρωσκεπτικιστές του κόμματός του για τη σημασία της συμφωνίας, ενώ παράλληλα επιμένει πως η Βρετανία θα βγει από την Ε.Ε. στις 31 Οκτωβρίου.

Η Ε.Ε. δεν αποκλείεται να δώσει νέα παράταση, εφόσον κάτι τέτοιο ζητηθεί από την πλευρά του Λονδίνου, καθώς πολλές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις φοβούνται πως θα υπάρξει χάος στην περίπτωση ενός Brexit χωρίς συμφωνία.

Την ίδια στιγμή πολλοί Ευρωπαίοι αξιωματούχοι φέρονται να επιθυμούν ένα τέλος στη συγκεκριμένη υπόθεση, θεωρώντας πως οι διαπραγματεύσεις για τη σχέση Ε.Ε. - Βρετανίας καταναλώνει πολύτιμο χρόνο και ενέργεια που θα έπρεπε να διοχετευτεί σε σημαντικότερα θέματα όπως η ενοποίηση στην Ευρωζώνη, το προσφυγικό - μεταναστευτικό και η κλιματική αλλαγή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ