Πλεονάσματα και δάνεια του ΔΝΤ επί τάπητος

Ανοικτό το ενδεχόμενο μειώσεων στο πετρέλαιο θέρμανσης

Πλεονάσματα και δάνεια του ΔΝΤ επί τάπητος

Αν υπάρξει δημοσιονομικός χώρος εντός του έτους θα υπάρξουν παρεμβάσεις για το πετρέλαιο θέρμανσης και το κόστος παραγωγής των αγροτών, δήλωσε ο πρωθυπουργός κατά τη συνέντευξη Τύπου στη ΔΕΘ.

Στη διάρκειας 2,5 ωρών διαδικασία ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε πως συνολικά για τη φορολογική πολιτική στα καύσιμα θα ληφθούν υπόψιν οι δημοσιονομικές συνθήκες, ενώ ερωτηθείς για τα δάνεια του ΔΝΤ δήλωσε πως στο Eurogroup της ερχόμενης Παρασκευής η ελληνική πλευρά θα καταθέσει αίτημα για την πρόωρη εξόφλησή τους.

Σχετικά με το θέμα των πρωτογενών πλεονασμάτων για τα οποία δέχθηκε αρκετές ερωτήσεις σχολίασε πως η επιστροφή των κερδών της ΕΚΤ από τα ελληνικά ομόλογα (ΑNFAs και SMPs) θα συνδεθεί με την 4η αξιολόγηση, η οποία έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει στο τελευταίο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου.

Ο πρωθυπουργός δήλωσε πως δεν θα καταργηθεί κανένα επίδομα, ενώ για τα εργασιακά δήλωσε πως η κυβέρνηση βρίσκεται σε ανοικτό διάλογο και πως θα βρίσκεται απέναντι σε κάθε ασυδοσία από την πλευρά των εργοδοτών.

Απαντώντας σε ερώτηση για πρόωρες εκλογές τη χαρακτήρισε διασκεδαστική και υπογράμμισε πως πρέπει να αλλάξει ο εκλογικός νόμος καθώς δεν είναι δυνατό ένα κόμμα που συγκεντρώνει 40% να μην μπορεί να κυβερνήσει. Η Αθήνα, διεμήνυσε, θα είναι πολύ αυστηρή στην εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών, την οποία όμως επανέλαβε πως θεωρεί επιζήμια για τα ελληνικά συμφέροντα.

Σε ερώτηση σχετικά με τη ΔΕΗ έκανε λόγο για ένα τολμηρό σχέδιο εξυγίανσης και τόνισε πως πρέπει να αποκατασταθεί η ρευστότητά της. Θα κληθούν να συνεισφέρουν όλοι για να σωθεί η επιχείρηση, σχολίασε για να προσθέσει πως δεν πρέπει να ασκείται κοινωνική πολιτική μέσω της ΔΕΗ.

Σχετικά με το προσφυγικό ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε πως η συμφωνία με την Τουρκία πρέπει να εφαρμοστεί και πως η ελληνική πλευρά θα επιταχύνει τη διαδικασία ασύλου. Αφησε, επίσης, αιχμές για τη στάση ορισμένων χωρών της Ευρώπη, τονίζοντας πως κάποιες εξ αυτών εξακολουθούν να σφυρίζουν αδιάφορα σχετικά με την υποδοχή προσφύγων και μεταναστών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ