Διπλή ήττα για τον Μπόρις Τζόνσον

Ούτε σκληρό Brexit ούτε πρόωρες εκλογές

Διπλή ήττα για τον Μπόρις Τζόνσον

Με 327 ψήφους υπέρ και 299 κατά το βρετανικό Κοινοβούλιο ενέκρινε τροπολογία με την οποία δεν επιτρέπεται στην κυβέρνηση να επιδιώξει έξοδο από την Ε.Ε. χωρίς συμφωνία. Δεν πέρασε η πρόταση του πρωθυπουργού για πρόωρες εκλογές.

Αντιδρώντας στην απόφαση των βουλευτών ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον υποστήριξε πως η τροπολογία δίνει τον έλεγχο της διαπραγμάτευσης στους Ευρωπαίους εταίρους και ζήτησε τη διεξαγωγή εκλογών στις 15 Οκτωβρίου., δύο ημέρες πριν την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. που έχει προγραμματιστεί για τις 17 Οκτωβρίου. “Υπό οποιασδήποτε προϋποθέσεις αυτή η χώρα θα φύγει από την Ε.Ε. στις 31 Οκτωβρίου” υποστήριξε.

Απαντώντας ο ηγέτης των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν κατηγόρησε τον Τζόνσον για απουσία στρατηγικής και διευκρίνισε πως πλέον ο πρωθυπουργός δεν έχει εντολή για μη συμφωνία με την Ε.Ε. “Αν έχει σχέδιο για το Brexit πρέπει να το παρουσιάσει στον λαό είτε με δημοψήφισμα είτε με εκλογές” πρόσθεσε.

Η προσπάθεια του Βρετανού πρωθυπουργού να προκαλέσει πρόωρες εκλογές δεν βρήκε την απαιτούμενη στήριξη, καθώς υπερψηφίστηκε μόνο από 298 βουλευτές, ενώ 56 ψήφισαν κατά και 288 απήχαν. Βάσει του νόμου η πρόωρη προσφυγή στις κάλπες θα πρέπει να εγκριθεί από τα 2/3 των 650 μελών του Κοινοβουλίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ