Ο Κυριάκος πάει Παρίσι

Ο Κυριάκος πάει Παρίσι

Το Παρίσι είναι η πρώτη μεγάλη ευρωπαϊκή πρωτεύουσα που επισκέπτεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Οι διμερείς σχέσεις, οι επενδύσεις αλλά και οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ευρωπαϊκή Ένωση αναμένεται να συζητηθούν στη συνάντηση που θα έχει στο Παρίσι ο Έλληνας πρωθυπουργός με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, διατηρεί πολύ καλές σχέσεις με τον Εμανουέλ Μακρόν καθώς γνωρίζονται από την εποχή που ο Γάλλος Πρόεδρος ήταν υπουργός Οικονομίας, σημειώνει το Μέγαρο Μαξίμου σε ενημερωτικό του σημείωμα και προσθέτει πως ο κ. Μητσοτάκης είχε συναντηθεί για πρώτη φορά με τον κ. Μακρόν τον Μάιο του 2016, στο γραφείο του στο Παρίσι, ενώ τον είδε ξανά, ως Πρόεδρο της Γαλλίας αυτή τη φορά, τον Σεπτέμβριο του 2017, κατά την επίσημη επίσκεψή του στην Αθήνα.

Ο πρωθυπουργός αναμένεται νααπευθύνει κάλεσμα στους Γάλλους επενδυτές να εκμεταλλευτούν τις προοπτικές που ανοίγονται στην Ελλάδα μετά τις εκλογές της 7ης Ιουλίου και καταγράφονται ήδη στην αποκλιμάκωση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων, στο επιτόκιο-ρεκόρ για την έκδοση του νέου 7ετούς τίτλου, στη θετική πορεία του ελληνικού χρηματιστηρίου και τη σημαντική βελτίωση του δείκτη οικονομικού κλίματος. Στο Μέγαρο Μαξίμου εκτιμούν ότι το ενδιαφέρον των Γάλλων επενδυτών είναι μεγάλο και καλύπτει σειρά τομέων όπως η ενέργεια, τα δίκτυα, οι κατασκευές και ο τουρισμός.

Η ελληνική πλευρά θεωρεί πως η μείωση του στόχου για τα πρωτογενή πλεονάσματα έχει κεφαλαιώδη σημασία. Το αίτημα της κυβέρνησης για τη μείωση των πλεονασμάτων θα τεθεί στη βάση της νέας πραγματικότητας που διαμορφώνεται (αποκατάσταση εμπιστοσύνης, εντυπωσιακή μείωση επιτοκίων και αποδόσεων των ομολόγων) αλλά και του κοινού συμφέροντος της Ελλάδας και των εταίρων της για υψηλή ανάπτυξη η οποία βελτιώνει με καθοριστικό τρόπο και τη βιωσιμότητα του χρέους, αναφέρει το πρωθυπουργικό γραφείο. Προσθέτει πως οι αγορές εμπιστεύονται το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα της νέας ελληνικής κυβέρνησης και η χώρα βρίσκεται στην ορθή τροχιά για την επίτευξη του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα το 2019. Παράλληλα, παρά το βάρος που συνεπάγεται, η κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει ότι θα τηρήσει τον στόχο και το 2020. Ωστόσο, η παραδοχή αυτή θα συνοδεύεται στις συνομιλίες του Παρισιού από την έμφαση που πρέπει να δίνεται στην ανάπτυξη. Ο οδικός χάρτης από ελληνικής πλευράς περιλαμβάνει τη μείωση των φόρων που ήδη δρομολογείται, την ταχεία υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων, το ξεμπλοκάρισμα των επενδύσεων και την απελευθέρωση της οικονομίας από γραφειοκρατικά εμπόδια.

Το σημερινό πρόγραμμα του πρωθυπουργού έχει διαμορφωθεί ως εξής:
16.00: Άφιξη στο Προεδρικό Μέγαρο Ηλυσίων. Κοινές Δηλώσεις στον Τύπο κ. Πρωθυπουργού με Πρόεδρο κ. Μακρόν.
16.00-16.45: Παράλληλο πρόγραμμα κ. Γκραμπόφσκι-Μητσοτάκη. Ξενάγηση στο Προεδρικό Μέγαρο. Συνάντηση με την κ. Μακρόν.
16.15: Διευρυμένες συνομιλίες αντιπροσωπειών.
16.45: Κατ' ιδίαν συνάντηση κ. Πρωθυπουργού με Πρόεδρο κ. Μακρόν

Επόμενος σταθμός θα είναι το Βερολίνο, την ερχόμενη εβδομάδα, όπου ο πρωθυπουργός θα γίνει δεκτός από την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, ενώ για την πρώτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου έχει προγραμματιστεί η επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ολλανδία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ