Πέρασε τον σκόπελο της Ευρωβουλής η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν

Έγινε η πρώτη γυναίκα πρόεδρος της Κομισιόν

Πέρασε τον σκόπελο της Ευρωβουλής η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν

Με τη θετική ψήφο 383 ευρωβουλευτών η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν είναι από το βράδυ της Τρίτης η πρώτη γυναίκα πρόεδρος της Κομισιόν.

Είχε προηγηθεί έντονο παρασκήνιο κυριολεκτικά μέχρι το παραπέντε, καθώς εκτός από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα η Γερμανίδα πολιτικός δεν είχε εξασφαλίσει τη στήριξη καμίας άλλης μεγάλης πολιτικής ομάδας. Το θρίλερ έλαβε τέλος όταν οι ομάδες των Σοσιαλδημοκρατών και των Φιλελευθέρων ανακοίνωσαν πως θα υποστηρίξουν την ντερ Λάιεν, ωστόσο όπως έδειξε και το αποτέλεσμα η ψηφοφορία έγειρε οριακά την πλάστιγγα υπέρ της. Από τους 747 ευρωβουλευτές, η ντερ Λάιεν ήθελε 374 ψήφους και τελικά συγκέντρωσε 9 επιπλέον από τους ελάχιστα απαιτούμενους.

Η ίδια ευχαρίστησε το Ευρωκοινοβούλιο για τη στήριξη και είπε πως θα εργαστεί με όλους για μια πιο ισχυρή Ευρώπη. Σε περίπτωση απόρριψης της υποψηφιότητάς της η Ε.Ε. θα έμπαινε σε περιπέτειες, καθώς οι 28 ηγέτες της θα έπρεπε να προτείνουν νέο πρόσωπο για την Κομισιόν εντός ενός μήνα.

Μετά την εκλογή της ντερ Λάιεν ακολουθεί η επιλογή των μελών της νέας Κομισιόν και ο καθορισμός των χαρτοφυλακίων τους. Η διαδικασία αυτή θα ξεκινήσει το φθιινόπωρο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ