Τον χαβά της η Τουρκία

Τον χαβά της η Τουρκία

Με αντίμετρα απειλεί την Ευρωπαϊκή Ένωση η Τουρκία, αντιδρώντας στις κυρώσεις που επιβλήθηκαν σε βάρος της.

Ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου είχε χθες επικοινωνία με αρκετούς Ευρωπαίους ομολόγους του και με την επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι, σε μια προσπάθεια να αποτρέψει την έγκριση των κυρώσεων από το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε.

Ωστόσο και όπως αναμενόταν το Συμβούλιο ενέκρινε τις κυρώσεις που περιλαμβάνουν την αναστολή της προενταξιακής βοήθειας στην Τουρκία ύψους 145,8 εκατ. για το 2019, το πάγωμα των διαπραγματεύσεων για την υπογραφή νέας συμφωνίας στο τομέα των αερομεταφορών και την πρόσκληση στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων να επανεξετάσει τις δανειακές της δραστηριότητες στην Τουρκία.

Σε αντίδραση των ευρωπαϊκών αποφάσεων το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει πως η Τουρκία θα συνεχίσει και θα αυξήσει τις δραστηριότητές της στην ανατολική Μεσόγειο και κατηγορεί την Ε.Ε. πως στέκεται μεροληπτικά σε βάρος των Τουρκοκυπρίων. Παράλληλα διερωτάται για ποιο λόγο οι αποφάσεις της Ε.Ε. λήφθηκαν κατά τη διάρκεια της ημέρας που συμπληρώνονται τρία χρόνια από την απόπειρα πραξικοπήματος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ