Στο κόκκινο η ένταση στις σχέσεις ΗΠΑ - Τουρκίας

Αφορμή η επιμονή της Άγκυρας για προμήθεια των ρωσικών S-400.

Στο κόκκινο η ένταση στις σχέσεις ΗΠΑ - Τουρκίας

Η θέση της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ κινδυνεύει αν επιμείνει στην επιλογή των ρωσικών πυραύλων S-400, προειδοποίησε ο Αμερικανός αντιπρόεδρος.

Σε ομιλία του στην Ουάσιγκτον στο πλαίσιο των εορτασμών για τα 70 χρόνια της Συμμαχίας, ο Μάικ Πενς υπενθύμισε πως “ο Πρόεδρος των ΗΠΑ έχει ξεκαθαρίσει πως δεν θα μείνουμε άπραγοι όταν σύμμαχοί μας στο ΝΑΤΟ προμηθεύονται όπλα από τους αντιπάλους μας που απειλούν τη συνοχή της συμμαχίας”.

“Η Τουρκία πρέπει να επιλέξει αν θα παραμείνει κρίσιμος εταίρος στην πιο επιτυχημένητ στρατιωτική συμμαχία στην Ιστορία ή θα θέσει σε κίνδυνο την ασφάλεια της συνεργασίας μας λαμβάνοντας τόσο απερίσκεπτες αποφάσεις που υπονομεύουν τη συμμαχία”, πρόσθεσε.

Οι ΗΠΑ έχουν ήδη αναστείλει την παράδοση των μαχητικών F-35 που έχει παραγγείλει η Τουρκία, η οποία πάντως σήκωσε το γάντι. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Φουάτ Οκτάι απάντησε στον Μ. Πενς λέγοντας πως “οι ΗΠΑ πρέπει να διαλέξουν. Θέλουν να παραμείνουν σύμμαχοι της Τουρκίας ή θα διακινδυνεύσουν τη φιλία μας ενώνοντας τις δυνάμεις τους με τρομοκράτες που υπονομεύουν την άμυνα του ΝΑΤΟ;”

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ