Στο 11% το ποσοστό αύξησης του κατώτατου μισθού - Στα 650 ευρώ για όλους

Εν μέσω χειροκροτημάτων από τους υπουργούς ανακοίνωσε τον νέο κατώτατο μισθό ο πρωθυπουργός - Καταργείται ο υποκατώτατος

Στο 11% το ποσοστό αύξησης του κατώτατου μισθού - Στα 650 ευρώ για όλους

Το ποσοστό αύξησης του κατώτατου μισθού διαμορφώνεται στο 11% και το νέο του ύψος ανέρχεται στα 650 ευρώ τόσο για τους εργαζόμενους κάτω των 25 ετών όσο για όσους έχουν συμπληρώσει το 25ο έτος της ηλικίας τους. Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε τον νέο κατώτατο μισθό αλλά και την κατάργηση του υποκατώτατου. 

Ενώ οι πληροφορίες μιλούσαν για ποσοστό της αύξησης γύρω στο 8%, -κάτι που θα ανέβαζε τον κατώτατο μισθό στα 630 ευρώ από τα 586 που είναι σήμερα- το fpress.gr μιλούσε από το πρωί για τις πληροφορίες που έφερναν τον πρωθυπουργό να ανακοινώνει υψηλότερο ποσοστό σε μια προσπάθεια πλήρους αναστροφής της "πολιτικής ατζέντας".

Σημειώνεται ότι για την αύξηση του κατώτατου μισθού έχουν διατυπωθεί αντιρρήσεις από την πλευρά των θεσμών που υποστηρίζουν πως η ελληνική οικονομία δεν είναι σε θέση για μία τέτοια κίνηση. Το οικονομικό επιτελείο αντέκρουσε τα επιχειρήματα των δανειστών υποστηρίζοντας πως παρόμοιες επιφυλάξεις είχαν διατυπωθεί και για την Πορτογαλία που προχώρησε σε παρόμοιες αναπροσαρμογές το 2015 και η ανταγωνιστικότητά της δεν επλήγη. Στο οικονομικό επιτελείο, υποστηρίζουν ότι η αύξηση του κατώτατου μισθού θα οδηγήσει σε αύξηση του ΑΕΠ.

Ο νέος κατώτατος μισθός θα ισχύσει από 1η Φεβρουαρίου, χωρίς ηλικιακές διακρίσεις, γεγονός που αυτόματα οδηγεί στην κατάργηση του υποκατώτατου μισθού. Η αύξηση θα συμπαρασύρει και όσους αμείβονται μεν με τον κατώτατο μισθό, λαμβάνουν όμως επίδομα γάμου ή προσαύξηση λόγω προϋπηρεσίας (τριετίες που παραμένουν παγωμένες για όσους τις λάμβαναν έως το 2012). Υπολογίζεται ότι 24 επιδόματα, ανάμεσά τους και το επίδομα ανεργίας, θα επηρεαστούν θετικά από την αύξηση του κατώτατου μισθού.

Το τι ακριβώς σημαίνει η αύξηση του κατώτατου μισθού μπορείτε να το δείτε στο ακόλουθο εργαλείο του fpress.gr

Υπολογισμός του κατώτατου μισθού για υπαλλήλους άνω και κάτω των 25 ετών

Επίσης, στο κείμενο που ακολουθεί, δημοσιεύεται και ο αναλυτικός κατάλογος με τα 24 επιδόματα που θα αυξηθούν ενώ περιγράφεται και η διαδικασία αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών για ένα εκατομμύριο επαγγελματίες και επιτηδευματίες.

Οι 24 καλές και οι δύο κακές επιπτώσεις από την αύξηση του κατώτατου μισθού

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ