Η Ε.Ε. αποκλείει νέα συζήτηση για το Brexit και προετοιμάζεται για κάθε ενδεχόμενο

Η Ε.Ε. αποκλείει νέα συζήτηση για το Brexit και προετοιμάζεται για κάθε ενδεχόμενο

Με άδεια χέρια επιστρέφει στο Λονδίνο η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι αφού οι 27 της Ε.Ε. δεν έδειξαν καμία διάθεση για νέα διαπραγμάτευση της συμφωνίας για το Brexit.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες δήλωσαν πρόθυμοι για τη παροχή νομικών και πολιτικών διευκρινίσεων αλλά απέκλεισαν κάθε ενδεχόμενο να ανοίξει ξανά η συζήτηση για τα ουσιώδη της συμφωνίας.

Χαρακτηριστική του κλίματος ήταν η δήλωση του προέδρου της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ που είπε ότι “οι Βρετανοί μας φίλοι πρέπει να μας πουν τι θέλουν αντί να ζητάνε από εμάς τι θέλουμε”. Η Κομισιόν θα παρουσιάσει στις 19 Δεκεμβρίου το σύνολο της προετοιμασίας που έχει κάνει έως σήμερα για το ενδεχόμενο εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ε.Ε. χωρίς συμφωνία. “Δεν θα υπάρξει διαπραγμάτευση” ξεκαθάρισε ο κ. Γιούνκερ.

Η Τερέζα Μέι ζήτησε από τους Ευρωπαίους ομολόγους να δεσμευτούν ότι ο μηχανισμός ασφαλείας για τη μη επαναφορά ενός “σκληρού” συνόρου στην Ιρλανδία θα παραμείνει σε ισχύ μόνο για ένα έτος.
Νωρίτερα οι ηγέτες της Ε.Ε. είχαν επιβεβαιώσει πως θα προχωρήσει η διαδικασία της κύρωσης της συμφωνίας, ενώ για τον μηχανισμό ασφαλείας εξέφρασαν την αποφασιστικότητα της Ε.Ε. για μια συμφωνία που θα επιτευχθεί μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2020 και δεν θα καταστήσει απαραίτητη την ενεργοποίησή του. Αν όμως χρειαστεί να ενεργοποιηθεί ο μηχανισμός αυτό θα ισχύσει προσωρινά και για όσο διάστημα είναι απαραίτητο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ