Επιχείρηση “λιώσιμο πάγων” στη Μόσχα

Επιχείρηση “λιώσιμο πάγων” στη Μόσχα

Την αναθέρμανση των σχέσεων με τη Ρωσία με άξονα την ενέργεια επιδιώκει η Αθήνα μέσω της επίσκεψης του Αλέξη Τσίπρα στη Μόσχα.

Η επίσκεψη επιχειρεί να αφήσει πίσω της τα γεγονότα του περασμένου καλοκαιριού, όταν η Ελλάδα απέλασε δύο Ρώσους διπλωμάτες και απαγόρευσε την είσοδο στη χώρα σε άλλους δύο με την κατηγορία της ανάμειξης σε εσωτερικές υποθέσεις.

Όπως φάνηκε και από τη συνέντευξη που έδωσε χθες σε ρωσικά μέσα ενημέρωσης η Αθήνα επιχειρηματολογεί υπέρ της διέλευσης του ρωσο-τουρκικού αγωγού Turkish Stream από την Ελλάδα ώστε το ρωσικό φυσικό αέριο να φτάνει στην Ευρώπη. Βρυξέλλες και Ουάσιγκτον όμως είναι πιθανό να αντιδράσουν καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη η προσπάθεια απεξάρτησης από τη Ρωσία και την Gazprom και η εξασφάλιση ποσοτήτων αερίου από άλλες πηγές.

Ρόλο διεκδικούν και οι ΗΠΑ που αντιτίθενται στα ρωσικά σχέδια για τον Turkish Stream και τον Nord Stream II, ο οποίος θα μεταφέρει αέριο προς τη Γερμανία μέσω της Βαλτικής.

Η ελληνική πλευρά θεωρεί ωστόσο πως η Ρωσία δεν μπορεί να είναι εκτός του ευρωπαϊκού ενεργειακού σχεδιασμού, ενώ χθες ο κ. Τσίπρας υπενθύμισε πως υπάρχει πρόοδος στην εμπορική και οικονομική συνεργασία, με ρωσικές επενδύσεις στα ακίνητα στην Ελλάδα και με αυξημένες τουριστικές ροές κατά τα τελευταία χρόνια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ