Τι ψάχνει ο Τσίπρας στη Μόσχα

Εμπόριο, τουρισμός και ενέργεια στο επίκεντρο

Τι ψάχνει ο Τσίπρας στη Μόσχα

Την ώρα που Ρώσοι επενδυτές δίνουν το «παρών» στην Ελλάδα μέσω της Golden Via ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας βρίσκει την ευκαιρία για την προώθηση των διμερών οικονομικών σχέσεων Ελλάδας – Ρωσίας, με ταξίδι στη Μόσχα.

Ο πρωθυπουργός θα έχει συναντήσεις με τον Ρώσο Πρόεδρο, Βλαντίμιρ Πούτιν και τον πρωθυπουργό Ντμίτρι Μεντβέντεφ. Ο κ. Τσίπρας θα επιχειρήσει, εν μέσω του ρωσικού χειμώνα, να αναθερμάνει τις σχέσεις Αθήνας και Μόσχας ύστερα από μια μακρά περίοδο έντασης.

Ενέργεια, επενδύσεις σε ακίνητα και τουρισμός αναμένεται να βρεθούν στο επίκεντρο των συζητήσεων, καθώς είναι οι δύο τομείς που τα πεδία δραστηριοποίησης των Ελληνορωσικών επιχειρήσεων είναι πολύ μεγάλα.

Κομβικό σημείο των συζητήσεων θα αποτελέσουν οι εξελίξεις στον τομέα της ενέργειας – προφανώς θα τεθεί προς συζήτηση ο αγωγός TurkStream – και εν προκειμένω ο ρόλος της Ελλάδας.

Στη συνάντηση Τσίπρα – Πούτιν αναμένεται να συζητηθεί η προοπτική ρωσικών επενδύσεων στην Ελλάδα και οι δυνατότητες αύξησης των ελληνικών εξαγωγών στη Ρωσία.

Παράλληλα, θα τεθεί προς συζήτηση ο περιφερειακός ρόλος της Ελλάδας, με έμφαση στην Ανατολική Μεσόγειο και στα Βαλκάνια. Επίσης, θα εξεταστούν η κατάσταση στο Κυπριακό υπό το πρίσμα της σταθερής θέσης της Ρωσίας για δίκαιη και βιώσιμη λύση, οι σχέσεις ΕΕ – Ρωσίας και η σημασία τους για την περιοχή και την παγκόσμια ασφάλεια, οι προοπτικές στη Συρία και τη Λιβύη.

Ο τομέας με το υψηλότερο ενδιαφέρον από πλευράς Ρωσίας για επενδύσεις στην Ελλάδα είναι της ακίνητης περιουσίας. Η Ελλάδα στα πλαίσια της προώθησης του προγράμματος Golden Visa παρέχει τη δυνατότητα απόκτησης πενταετούς βίζας για τον επενδυτή και τα μέλη της οικογένειάς του για επενδύσεις ύψους άνω των 250.000 ευρώ στον τομέα της ακίνητης περιουσίας. Και η Χρυσή Βίζα προσελκύει το ενδιαφέρον πολλών Ρώσων. Από τις 3.154 «Χρυσές Βίζες» που έχουν δοθεί ως σήμερα οι 438 έχουν δοθεί σε Ρώσους.

Οι εξαγωγές

Τα στοιχεία του γραφείου Οικονομικών και εμπορικών υποθέσεων της πρεσβείας της Ελλάδος στη Μόσχα αποτυπώνουν την εικόνα που επικρατεί σήμερα στις οικονομικές σχέσεις των δύο χωρών.

Το 2017 η αξία των ελληνικών εξαγωγών προς τη Ρωσία αυξήθηκε κατά 8,8% σε σύγκριση με το 2016, ανερχόμενη στα 234 εκατ. ευρώ. Το 2017 η αξία των εισαγωγών από τη Ρωσία αυξήθηκε κατά 21,4%, ανερχόμενη στα 3,42 δισ. ευρώ. Ο όγκος εμπορίου μεταξύ των δύο χωρών το 2017 αυξήθηκε κατά 20,5% έναντι του 2016, διαμορφούμενος στα 3,6 δισ. ευρώ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ