Σχοινάς: Η Ελλάδα πρέπει να αποδείξει ότι έχει αλλάξει

Σχοινάς: Η Ελλάδα πρέπει να αποδείξει ότι έχει αλλάξει

«Η παρτίδα δεν έχει κερδηθεί ακόμη, αλλά η Ευρώπη τα κατάφερε» είπε ο κ. Σχοινάς, αναφερόμενος στις προσπάθειες που έγιναν από το καλοκαίρι του 2015 για την αντιμετώπιση μεγάλων προβλημάτων του μεταναστευτικού, της οικονομικής κρίσης, των προβλημάτων της Ευρωζώνης, της αμφισβήτησης της συνοχής της Ε.Ε., κ.ά.

«Ο στρατηγικός προορισμός της Ευρώπης είναι οι «27» να μείνουν μαζί στα σημαντικότερα εργοτάξια της ενοποίησης» υπογράμμισε ο επικεφαλής εκπρόσωπος Τύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς, σε ημερίδα που διοργανώθηκε στο ΚΕΔΕΑ του ΑΠΘ με θέμα: «Προς μια Ευρώπη πολλών ταχυτήτων; Προκλήσεις και επιπτώσεις για την Ε.Ε. και την Ελλάδα».

Ο κ. Σχοινάς διευκρίνισε ότι το «αφήγημα» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, δεν είναι μια Ευρώπη των πολλών ταχυτήτων η οποία τέθηκε μεν ως σενάριο εργασίας, αλλά αντιθέτως αυτό που περιέγραψε ως μια «ενωτική ατζέντα».

«Η παρτίδα δεν έχει κερδηθεί ακόμη, αλλά η Ευρώπη τα κατάφερε» είπε ο κ. Σχοινάς, αναφερόμενος στις προσπάθειες που έγιναν από το καλοκαίρι του 2015 για την αντιμετώπιση μεγάλων προβλημάτων του μεταναστευτικού, της οικονομικής κρίσης, των προβλημάτων της Ευρωζώνης, της αμφισβήτησης της συνοχής της Ε.Ε., κ.ά. και πρόσθεσε: «Η Ευρώπη σε αυτά τα δύο χρόνια αποδείχθηκε πολύ πιο ανθεκτική σε σχέση με αυτά που περίμεναν οι Κασσάνδρες, οι καταστροφολόγοι και οι προφήτες του κακού».

Επεσήμανε, δε, ότι σήμερα η κατάσταση είναι ήδη πολύ καλύτερη και πιο ελπιδοφόρα για το μέλλον της Ε.Ε.

«Όλες οι οικονομίες της ευρωζώνης και των «28», για πρώτη φορά μετά από οκτώ χρόνια, βρίσκονται σε ανάπτυξη. Ο αριθμός των Ευρωπαίων σε εργασία είναι ο υψηλότερος ιστορικά στα χρονικά, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat. Η οικονομία γυρίζει. Δεν έχει συντελεστεί ακόμη η πλήρης στροφή, και τα πρώτα πράσινα φύλλα της ανάπτυξης γίνονται αισθητά όλο και περισσότερο» τόνισε ο κ. Σχοινάς και συνέχισε: «Το τσουνάμι του λαϊκισμού, που προέβλεπαν πολλοί ότι θα σαρώσει την Ευρώπη, δεν τα κατάφερε. Δε λέω ότι συνετρίβη, αλλά λέω πως ηττήθηκε».

Για την προοπτική της Ε.Ε. ο κ. Σχοινάς σημείωσε ότι πρέπει πλέον «η Ευρώπη να εκμεταλλευτεί αυτούς τους νέους ανέμους, αποφασίζοντας πού θα κινηθεί» και περιέγραψε την προοπτική που διανοίγεται, κυρίως μέσα από τις προτάσεις Γιούνκερ.

«Το δικό μας αφήγημα, της Επιτροπής, δεν είναι η Ευρώπη των πολλών ταχυτήτων. Βάλαμε στο τραπέζι, το σενάριο της Ευρώπης των πολλών ταχυτήτων, για να μπορέσουμε να αποδείξουμε τα όρια της. Αυτό, όμως, που περιγράψαμε είναι μια ενωτική ατζέντα» είπε ο κ. Σχοινάς και πρόσθεσε: «Ο στρατηγικός προορισμός της Ευρώπης είναι οι «27» να μείνουν μαζί στα σημαντικότερα εργοτάξια της ενοποίησης, ειδικά τώρα, που ο εικοστός όγδοος θα μας κουνήσει το μαντήλι».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ