Τσίπρας: Στις κρίσιμες στιγμές Ελλάδα -Σερβία βρέθηκαν πάντα στην ίδια πλευρά

Τσίπρας: Στις κρίσιμες στιγμές Ελλάδα -Σερβία βρέθηκαν πάντα στην ίδια πλευρά
Ιδιαίτερα εποικοδομητικές χαρακτήρισε τις συνομιλίες του με τον Σέρβο ομόλογό του, Αλ. Βούτσιτς, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ενώ αναφερόμενος στους ιστορικούς δεσμούς Ελλάδας-Σερβίας υπογράμμισε ότι στις κρίσιμες στιγμές οι δύο χώρες βρέθηκαν πάντα στην ίδια πλευρά. Επίσης, υπογράμμισε ότι η Ελλάδα συνδράμει την προσπάθεια της Σερβίας να γίνει μέλος της ΕΕ.


Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι πρέπει να αξιοποιηθεί σε διπλωματικό επίπεδο η δυναμική των αισθημάτων φιλίας και αλληλεγγύης μεταξύ των δύο λαών. «Συζητήσαμε για τις διμερείς μας σχέσεις και τις εξελίξεις γενικότερα, επισημάναμε τη σημασία των δεσμών Ελλάδας-Σερβίας καθώς και της οικονομικής συνεργασίας. Συμφωνήσαμε σε συγκεκριμένα βήματα περαιτέρω αναβάθμισης της συνεργασίας αυτής. Έτσι αποφασίσαμε την ίδρυση Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας, που θα συνεδριάσει για πρώτη φορά στη Θεσσαλονίκη», σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Τα Βαλκάνια, πέραν των υπολοίπων, αντιμετωπίζουν και τις δικές τους προκλήσεις. Εξέφρασα την ανησυχία μου για τις εθνικιστικές, αλυτρωτικές και μισαλλόδοξες φωνές. Το μέλλον των Βαλκανίων δεν μπορεί να χτιστεί με αναθεωρητικές λογικές των διεθνών συνθηκών. Αυτό υπογράμμισε στη συνέχεια ο πρωθυπουργός.Το μέλλον των Βαλκανίων δεν μπορεί να χτιστεί με προκλήσεις και παραβιάσεις και δεν βοηθούν σε καμία περίπτωση την κοινή πορεία όλων των Βαλκανίων.

Όπως σημείωσε ο κ. Τσίπρας, η ειρήνη και η σταθερότητα στην περιοχή εξασφαλίζεται με κοινά αποδεκτή λύση στο ζήτημα του Κοσσόβου. Η Ελλάδα θα παραμείνει σταθερή στις θέσεις της, που είναι θέσεις αρχών σε αυτό το ζήτημα.

«Πρέπει να εντείνουμε το διάλογο για την μεταναστευτική κρίση»,είπε, επίσης. Ενημέρωσα, την ίδια ώρα, τον Σέρβο πρωθυπουργό και για το Κυπριακό. Για την σταθερή στάση της Σερβίας και τόνισα την επιθυμία της Ελλάδας για μια σταθερή λύση. Είμαι πεπεισμένος ότι η σημερινή επίσκεψη αποτελεί το έναυσμα για την αναζωογόνηση των σχέσεων των δύο χωρών. Για ανάπτυξη, συνεργασία και ειρήνη. Ευχαριστώ θερμά τον πρωθυπουργό. Σήμερα κάνουμε ένα σημαντικό βήμα για μια ιστορική σχέση.

Και συνέχισε, αναφέροντας:

«Προσβλέπουμε στη περαιτέρω ενδυνάμωση των σχέσεων Ελλάδας-Σερβίας, η ελληνοσερβική συνεργασία είναι για εμάς στρατηγική επιλογή», είπε, ολοκληρώνοντας τις δηλώσεις του στο Βελιγράδι.

«Θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά τον Σέρβο πρωθυπουργό για την υποδοχή και τη φιλοξενία αλλά και τις συνομιλίες που είχαμε. Η Ελλάδα συνδέεται με την Σερβία με σημαντικούς ιστορικούς και πνευματικούς δεσμούς και μας χαρακτηρίζει η αλληλεγγύη στους δύσκολους καιρούς».

Εν συνεχεία, σε ερωτήσεις δημοσιογράφων στη διάρκεια των κοινών δηλώσεών του με τον πρωθυπουργό της Σερβίας, ο πρωθυπουργός δήλωσε:

«Η Ελλάδα έχει το σημαντικότατο στρατηγικό πλεονέκτημα της γεωγραφικής της θέσης και μπορεί να καταστεί στρατηγικός συγκοινωνιακός κόμβος για την ευρωπαϊκή ήπειρο.

Η Σερβία μπορεί να αποτελέσει τη γέφυρα μεταξύ Δυτικής και Ανατολικής Ευρώπης. Άρα η συνεργασία μας μπορεί να ενταχθεί σε ένα project που αφορά όλη την ευρωπαϊκή ήπειρο.

Πέρα από την σιδηροδρομική διασύνδεση, ένα άλλο έργο που μπορεί να αλλάξει την γεωγραφία των Βαλκανίων, είναι και εκείνο της διασύνδεσης Βελιγραδίου-Θεσσαλονίκης μέσω των ποταμών Αξιού και Μόραβα, προσέθεσε ο πρωθυπουργός, σημειώνοντας ότι θα διερευνηθεί αν το Πρόγραμμα Γιούνκερ θα μπορούσε να χρηματοδοτήσει ένα τέτοιο πρόγραμμα.

Σέρβος Πρωθυπουργός: «Οι συνομιλίες μας βασίστηκαν σε αυτό που έχουμε να κάνουμε στο μέλλον»

«Οι συνομιλίες μας βασίστηκαν σε αυτό που έχουμε να κάνουμε στο μέλλον», ανέφερε ο πρωθυπουργός της Σερβίας, Αλ. Βούτσιτς, στη διάρκεια των κοινών δηλώσεων με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα.

Οικονομικά θέματα, η βελτίωση των διμερών σχέσεων, καθώς και κοινή συνεδρίαση των κυβερνήσεων με πρώτη την άνοιξη στη Θεσσαλονίκη, αλλά και θέματα περιφερειακής σταθερότητας, βρέθηκαν στο επίκεντρο της συζήτησης των δύο πρωθυπουργών.

Επίσης, ο κ. Βούτσιτς ευχαρίστησε την Ελλαδα που δεν αναγνώρισε την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου, καθώς και για τη στήριξή της στην ευρωπαϊκή πορεία της Σερβίας.

Είχε προηγηθεί η επίσημη υποδοχή του Έλληνα πρωθυπουργού στο «Παλατι της Σερβίας» (κρατικό κτίριο που χρησιμοποιείται κυρίως για την υποδοχή ξένων ηγετών).

Τον πρωθυπουργό συνοδεύουν ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, ο υφυπουργός Ανάπτυξης -Οικονομίας Στέργιος Πιτσιόρλας και ο γ.γ. Διεθνών Σχέσεων- Οικονομικών Σχέσεων Γιωργος Τσίπρας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ