Σκουρλέτης: Η απλή αναλογική στην Τοπική Αυτοδιοίκηση θα φέρει συνεργασίες

Σκουρλέτης: Η απλή αναλογική στην Τοπική Αυτοδιοίκηση θα φέρει συνεργασίες
Η θεσμοθέτηση της απλής αναλογικής στην Τοπική Αυτοδιοίκηση θα δώσει τη δυνατότητα συνεργασιών και συναινέσεων σε τοπικό επίπεδο, καθώς και τη δυνατότητα να εκφράζονται όλες οι ευαισθησίες και οι προτάσεις, δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης.

Μιλώντας στην ΕΡΤ και απαντώντας σε ερώτηση πώς θα σταματήσει και το παράδοξο ένας συνδυασμός που στον πρώτο γύρο παίρνει χαμηλό ποσοστό και κερδίζει στον δεύτερο γύρο να παίρνει και τα 2/3 του Δημοτικού Συμβουλίου είπε πως με το υπάρχον σύστημα ο πλειοψηφών συνδυασμός δεν έχει πολλές φορές σχέση με την απήχησή του στο εκλογικό σώμα.

Σχολιάζοντας ερώτηση ότι οι εκλεγμένοι δήμαρχοι δεν θα έχουν πλειοψηφία στο Δημοτικό Συμβούλιο είπε πως είναι σημαντικό ότι με το εκλογικό σύστημα της απλής αναλογικής «όσοι ενδιαφέρονται για τα τοπικά πράγματα και τον τόπο που ζουν, θα μπορούν να εκφράζονται και δεν θα είναι υποχρεωμένοι να συναθροίζονται πίσω από πρόσωπα-μικρογραφίες της κεντρικής πολιτικής σκηνής χωρίς πολλές φορές να τους ενώνουν κοινά οράματα και προγραμματικές συγκλίσεις. Ο υπουργός Εσωτερικών είπε ότι το εκλογικό σύστημα είναι από τα θέματα που αφορούν τη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Δήλωσε ότι αποτελεί πολιτική δέσμευση ότι το 2017 θα είναι το τελευταίο έτος μείωσης των πόρων προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Μίλησε για μεταφορά αρμοδιοτήτων και πόρων αλλά σημείωσε πως η μεταφορά αρμοδιοτήτων δεν σημαίνει και ότι η χώρα θα μετατραπεί σε ομόσπονδο κράτος δήμων. Θα εντάσσονται σε έναν δημοκρατικό σχεδιασμό, είπε χαρακτηριστικά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ