Βίτσας: Η Συνθήκη της Λωζάνης είναι αυτή που ισχύει και ακολουθούμε

Βίτσας: Η Συνθήκη της Λωζάνης είναι αυτή που ισχύει και ακολουθούμε
Για τα εθνικά θέματα που θέτουν εσχάτως ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν και ο Αλβανός πρωθυπουργός, Έντι Ράμα, μίλησε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας, Δημήτρης Βίτσας, τονίζοντας ότι «η Συνθήκη της Λωζάνης είναι αυτή που ισχύει και ακολουθούμε, ωστόσο είμαστε σε εγρήγορση», ενώ ξεκαθάρισε ότι «δεν υπάρχει θέμα Τσάμηδων».

«Κατανοώ, δεν δικαιολογώ, ότι η Τουρκία είναι σε μία δύσκολη στιγμή, έχει ανοιχτά ζητήματα, όπως το Κουρδικό, το Κυπριακό, το εσωτερικό της πρόβλημα. Το να προσπαθεί να εξάγει αυτά τα προβλήματα ή να διαπραγματεύεται με τις υπερδυνάμεις πάνω σε αυτά, δεν νομίζω ότι θα την ωφελήσει και την ίδια», εκτίμησε ο κ. Βίτσας, σε συνέντευξή του στον ραδιοσταθμό ΠΕΙΡΑΙΑΣ ΚΑΝΑΛΙ 1, σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για τη Συνθήκη της Λωζάνης.

«Όταν ο ηγέτης μίας χώρας, με την οποία είμαστε στην ίδια συμμαχία αλλά υπάρχουν πολλά προβλήματα, όπως παραβιάσεις, μιλάει για διεθνείς συνθήκες, με έναν τρόπο που τις θέτει εν αμφιβόλω, το πιο λογικό είναι να ανησυχείς, να είσαι σε μία εγρήγορση. Η οποιαδήποτε αμφισβήτηση, για όποιον λόγο γίνεται, εγείρει ζητήματα. Βεβαίως, ο τρόπος που πρέπει να λύνονται αυτά τα ζητήματα είναι ο διπλωματικός», πρόσθεσε.

«Το να μπεις σε ένα "παιχνίδι" για το ποιος θα κάνει τις πιο ηχηρές δηλώσεις, δεν έχει νόημα», σχολίασε περαιτέρω ο κ. Βίτσας και επανέλαβε: «Εμείς λέμε ότι η Συνθήκη της Λωζάνης είναι αυτή που ισχύει και αυτή ακολουθούμε, αυτή ακολουθεί όλη η Ευρώπη». Όσον αφορά τις δηλώσεις του Αλβανού πρωθυπουργού, Έντι Ράμα, σημείωσε: «Εμείς λέμε θέμα Τσάμηδων δεν υπάρχει. Δεν πάει να λέει ο Αλβανός πρωθυπουργός, ας κάτσει σε ένα τραπέζι μόνος του να το συζητήσει. Η Αλβανία έχει ζητήματα ανοιχτά, είναι σε διαδικασία ενταξιακής πορείας και πρέπει να τα σκέφτεται αυτά. Οι φίλοι και οι γείτονές μας, οι Αλβανοί, πρέπει να μάθουν τι γίνεται και στη γειτονική τους χώρα, στα Σκόπια, και σε σχέση με τις θελήσεις τους, που θέλουν να μπουν στην ΕΕ».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ