Αλεξιάδης: Ο ρυθμός αύξησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών είναι σημαντικά μειωμένος

Αλεξιάδης: Ο ρυθμός αύξησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών είναι σημαντικά μειωμένος
Παρά τη δύσκολη οικονομική συγκυρία, ο ρυθμός αύξησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο ανά μήνα είναι σημαντικά μειωμένος σε σχέση με άλλα έτη, υπογράμμισε μιλώντας στη Βουλή ο Τρύφων Αλεξιάδης.

Στοιχεία του οκταμήνου για το 2016 παρουσίασε σήμερα στη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης, σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση δεν θριαμβολογεί για τη θετική αυτή εξέλιξη, αλλά αναγνωρίζει και κατανοεί τα προβλήματα των πολιτών και γι' αυτό κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να προχωρήσουμε στην επόμενη φάση, δηλαδή τη δικαιότερη φορολογία, τη μείωση των φορολογικών επιβαρύνσεων και τη διεύρυνση των φορολογικών συντελεστών.

Όπως ειδικότερα προκύπτει από τα στοιχεία για την πορεία των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο, που κατέθεσε ο κ. Αλεξιάδης:

-Σε βάση οκταμήνου, η συνολική μεταβολή για το 2016 είναι 5.170.818.402 ευρώ, μειωμένη κατά 18% από τη συνολική μεταβολή για το αντίστοιχο οκτάμηνο του 2015. «Τα όσα ανέφερε συνεπώς η ΝΔ σε ανακοίνωσή της περί συνολικής αύξησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών απέχουν έτη φωτός από την πραγματικότητα», ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών. Σύμφωνα με τα στοιχεία, το αντίστοιχο οκτάμηνο το 2014, «χρονιά του success story», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, τα ληξιπρόθεσμα ήταν 7,2 δισ. και το 2015, χρονιά των capital controls, ήταν 6,3 δισ. ευρώ.

Σήμερα λοιπόν είμαστε στο ίδιο επίπεδο με το 2013, ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ, ο κ. Αλεξιάδης αναφέρθηκε και στα στοιχεία για την πορεία των εσόδων. «Το υπουργείο Οικονομικών σε πλήρη συνεργασία της πολιτικής ηγεσίας και των υπηρεσιών, προσπαθούμε και έχουμε απτά αποτελέσματα. Θα καταθέσω στοιχεία για αυτή την επιτυχία, διότι ο αγώνας κατά της φοροδιαφυγής, του λαθρεμπορίου και της διαφθοράς έχει συγκεκριμένα και μετρήσιμα αποτελέσματα», είπε ο κ. Αλεξιάδης και κατέθεσε τα προσωρινά στοιχεία του Σεπτεμβρίου, που δείχνουν ότι «είμαστε πολύ πιο πάνω από τον στόχο». Είπε συγκεκριμένα ότι ενώ για τον μήνα Σεπτέμβριο, ο στόχος ήταν 4,7 δισ. ευρώ, οι εισπράξεις είναι 5,512 δισ. ευρώ».

Σε επίπεδο εννεαμήνου, από 35,9 δισ. που ήταν ο στόχος, είμαστε κατά 1,4 δισ. πάνω από αυτόν, με εισπράξεις 37,29 δισ., συμπλήρωσε. «Είμαστε περίπου 300 εκατομμύρια πάνω από τον στόχο στις επιστροφές, ακριβώς επειδή δεν ακολουθούμε την τακτική να κρατάμε τις επιστροφές χαμηλά, για να φαίνονται πολλά τα έσοδα», είπε επίσης ο κ. Αλεξιάδης.

Ο αναπληρωτής υπουργός απαντώντας στις αιτιάσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης ανέφερε πως «από αυτούς που με κατηγορούν για φορομπήχτη και φοροεισπράκτορα, και πήραν τον φόρο στα ακίνητα στα 600 εκατομμύρια τον χρόνο και τον πήγαν στα 3,4 δισ., [η κατηγορία] μάλλον δεν είναι ψόγος αλλά έπαινος είναι».

Σχολίασε επίσης ότι για τα περί πληρωμής του φόρου του ΕΝΦΙΑ μέσω πιστωτικής κάρτας τον Σεπτέμβριο δεν υπάρχουν τέτοια στοιχεία στο υπουργείο Οικονομικών και αν κάποιος τα έχει, όπως είπε, ας τα καταθέσει.

Ο κ. Αλεξιάδης μιλώντας στην Ολομέλεια για την κύρωση της Πολυμερούς Συμφωνίας Αρμοδίων Αρχών για την Αυτόματη Ανταλλαγή Πληροφοριών Χρηματοοικονομικών Λογαριασμών, είπε ότι με το περιεχόμενο της συμφωνίας διευρύνεται ακόμη περισσότερο η δυνατότητα ανταλλαγής πληροφοριών, δεδομένου ότι 84 κράτη-δικαιοδοσίες την έχουν υπογράψει, και ως εκ τούτου θα αποτελέσει ένα επιπλέον εργαλείο στη δράση κατά της φοροδιαφυγής, της φορολογικής απάτης και του λαθρεμπορίου. Ο κ. Αλεξιάδης ανέφερε δε και χαρακτηριστικά παραδείγματα των χωρών-δικαιοδοσιών που έχουν υπογράψει τη σύμβαση (Ανδόρα, Αγκουίλα, Νήσοι Καϊμάν, Λιχτενστάιν, Λουξεμβούργο, Μονακό, Ελβετία, Νήσοι Φερόες). «Είναι σαφέστατο ότι πλέον θα έχουμε δυνατότητα αυτόματης, και όχι γραφειοκρατικής ανταλλαγής πληροφοριών», είπε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών.

Ο κ. Αλεξιάδης είπε επίσης ότι μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2017 θα έχει γίνει η πρώτη αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών από τη χώρα προέλευσης των εισοδημάτων ή περιουσιακών στοιχείων, στη χώρα της φορολογικής κατοικίας, «και αυτό από μόνο του είναι ένα εργαλείο, το οποίο, συνδυαζόμενο με τον αγώνα για την οικειοθελή αποκάλυψη κεφαλαίων και την προσπάθεια για διασταυρώσεις, θα βοηθήσει πολύ τις φοροελεγκτικές υπηρεσίες». Υπογράμμισε δε ότι η διαδικασία κινείται κάτω από το πρίσμα της προστασίας των προσωπικών δεδομένων και ότι υπάρχει πλήρης συνεργασία του υπουργείου Οικονομικών με την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, καθώς επίσης και ότι η χώρα μας έχει αξιολογηθεί επαρκώς από τον ΟΟΣΑ για την εμπιστευτικότητα των πληροφοριών.

Ο κ. Αλεξιάδης είπε ότι η ενσωμάτωση στο ελληνικό δίκαιο της συμφωνίας θα συμβάλει στην πάταξη της φοροδιαφυγής και τη βελτίωση των δημοσίων εσόδων και άρα θα οδηγήσει σε δικαιότερη πολιτική.
Υπέρ του νομοσχεδίου που κυρώνει την εν λόγω συμφωνία τάχθηκαν ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, Δημοκρατική Συμπαράταξη, Ποτάμι, Ανεξάρτητοι Έλληνες και καταψήφισαν το ΚΚΕ και η Χρυσή Αυγή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ