Τσίπρας: "Σήμερα φάνηκε ότι γνωρίζουμε πως βρισκόμαστε σε μια μεγάλη κρίση"

Τσίπρας: "Σήμερα φάνηκε ότι γνωρίζουμε πως βρισκόμαστε σε μια μεγάλη κρίση"
Οι δηλώσεις του πρωθυπουργού μετά την άτυπη Σύνοδο Κορυφής στη Μπρατισλάβα

Συγκρατημένα αισιόδοξος ότι κάτι μπορεί να αλλάξει δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στις δηλώσεις του μετά την άτυπη Σύνοδο Κορυφής στη Μπρατισλάβα.

«Σήμερα έγινε αντιληπτό ότι οι περισσότεροι εκ των 27 έχουμε κατανοήσει πως βρισκόμαστε σε μια μεγάλη κρίση. Αν δεν αλλάξουμε, η κρίσηθα γίνει υπαρξιακή και θα οδηγήσει σε μεγάλα αδιέξοδα.»,σημείωσε.

Οι πολίτες δεν εμπνέονται από το όραμα της ΕΕ οπότε πρέπει να βρεί η ΕΕ ένα νέο όραμα, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Τόνισε ότι παραμένουν οι διαφορές για τα συγκεκριμένα μέτρα που πρέπει να ληφθούν αλλά τουλάχιστονμπαίνει στο τραπέζι η κοινωνική ατζέντα.

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι η παρέμβαση του προέδρου της Κομισιόν Ζαν Κλωντ Γιούνκερβάζει σε προτεραιότητα συγκεκριμένους κοινωνικούς στόχους.

"Η διακήρυξη των Αθηνώνέφτασε κατευθείαν στις Βρυξέλλες",τόνισε χαρακτηριστικά. «Γίνεται ένα βήμα, έστω και μικρό και πρέπει να συνεχίσουμε σε αυτή την κατεύθυνση.Δεν εμπνέονται οι πολίτες επειδή η ζωή τους έχει γίνει τα τελευταία χρόνια χειρότερη, λόγω των ανισοτήτων και επειδή αν δεν είναι άνεργοι, οι περισσότεροι είναιεπισφαλώς εργαζόμενοι»,σημείωσε.

Πρέπει να σταματήσουμε να πιστεύουμε ότι οι κανόνες είναι οι 10 εντολές του Μωυσή και ότι είναι γραμμένοι στην πέτρα, υπογράμμισε.Κάθε κανόνας για να μπορεί να να λειτουργήσειπρέπει να έχει και εξαιρέσεις.«Το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης πρέπει να γίνει και Ανάπτυξης και όχι μόνο δημοσιονομικής πειθαρχίας», υπογράμμισε.

Οσον αφορά στις προκλήσεις ασφαλείας για την Ένωση, σημείωσε ότι θα πρέπει να εγκαταλειφθεί η λογική του "ό,τι δεν είναι στη δική μου αυλή δεν με αφορά. Χρειαζόμαστε αλληλεγγύη".

Κλείνοντας τις δηλώσεις του, δήλωσε συγκρατημένα αισιόδοξος, σημειώνοντας ότι "δεν έχουν περάσει πολλοί μήνες από τότε που μιλούσαμε για κοινωνική Ευρώπη και μας ρωτούσαν τι σημαίνει αυτό".