Παυλόπουλος: Αναγκαία αντιμετώπιση των φαινομένων διάβρωσης στη Χίο

Παυλόπουλος: Αναγκαία αντιμετώπιση των φαινομένων διάβρωσης στη Χίο
Την ανάγκη άμεσης λήψης μέτρων για την πρόληψη, καθώς και για την αντιμετώπιση των φαινομένων διάβρωσης στη Χίο, έπειτα από τις καταστροφικές πυρκαγιές του καλοκαιριού, υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κατά την σημερινή επίσκεψή του στο νησί.

Όπως υπενθύμισε ο Προκόπης Παυλόπουλος, «τις τελευταίες δύο δεκαετίες η Χίος δοκιμάσθηκε, με ανησυχητική, μάλιστα, συχνότητα από πυρκαγιές. Αλλά οι δύο τελευταίες, το 2012 και φέτος, ήταν όχι μόνο μεγάλες, αλλά, δυστυχώς, συνέπεσαν, καίγοντας το ίδιο έδαφος, πράγμα καταστροφικό για το οικοσύστημα».

Ο ΠτΔ πέταξε πάνω από τις καμένες περιοχές και όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορέιο, αφού διαπίστωσε το μέγεθος της καταστροφής, τόνισε:

«Πρώτη ανάγκη, λοιπόν, είναι να μην ξανακαεί το νησί και να ληφθούν άμεσα μέτρα για πρόληψη, τα οποία και πρέπει να γίνουν πράξη πριν το επόμενο καλοκαίρι. Δεύτερη ανάγκη είναι η λήψη μέτρων για ν’αντιμετωπισθούν τα φαινόμενα διάβρωσης και κατολισθήσεων, κυρίως στις περιοχές της Ελάτας και των Μεστών. Υπάρχει επίσης ανάγκη ανάκαμψης της φυτικής παραγωγής, της αποκατάστασης δηλαδή των μαστιχόδενδρων και οι κάτοικοι πρέπει να βοηθηθούν σ’ αυτό».

Καταλήγοντας, ο Πρόεδρος ανέφερε, ότι έχουν ήδη αρχίσει να γίνονται πράξη κάποια μέτρα, σε αγαστή συνεργασία με την Περιφέρεια, την Κεντρική Διοίκηση και τον Συνεταιρισμό, ο οποίος - πρέπει να υπογραμμίσουμε - λειτουργεί υποδειγματικά, και πρόσθεσε ότι ο ίδιος, από τη δική του την πλευρά, θα κάνει ό,τι του αναλογεί, ώστε να μην ξαναζήσει το νησί τέτοια καταστροφή, τεράστια για τον τόπο.

Τον κ. Παυλόπουλο ενημέρωσαν σχετικά, η περιφερειάρχης Β. Αιγαίου, κ. Χριστιάνα Καλογήρου, ο αντιπεριφερειάρχης Χίου, κ. Κάρμαντζης, καθώς και ο δήμαρχος Χίου, κ. Βουρνούς.