"Σύνοδος του Νότου": Δεν είμαστε διασπαστική ομάδα, θέλουμε "κοινωνική" Ευρώπη

"Σύνοδος του Νότου": Δεν είμαστε διασπαστική ομάδα, θέλουμε "κοινωνική" Ευρώπη
Μήνυμα ενότητας από Τσίπρα - Το μέλλον της ΕΕ διακυβεύεται στη Μεσόγειο

«Η ίδια η παρουσία των 7 χωρών στην Αθήνα, η Σύνοδος και η κοινή διακήρυξη των Αθηνών που υιοθετήθηκε, αναδεικνύει την κοινή βούληση μας να ενισχύσουμε την συνοχή και την ενότητα της Ευρώπης συμβάλλοντας ενεργά στον εξαιρετικά σημαντικό διάλογο για το μέλλον της Ευρώπης που αρχίζει με την άτυπη σύνοδο των 27 στη Μπρατισλάβα. Ένας διάλογος που πρέπει να οδηγήσει σε ένα νέο όραμα για την Ευρώπη". Αυτό τόνισε οΑλέξης Τσίπραςστις δηλώσεις του μετά από την ολοκλήρωση της συνόδου στο Ζάππειο Μέγαρο, και ανακοίνωσε τη διεξαγωγή της επόμενης συνάντησης των 7 χωρών, στην Πορτογαλία. "Από τη μια άκρη της Μεσογείου στην άλλη άκρη, μια χώρα που έχει τα ίδια προβλήματα, το ίδιο ταπεραμέντο και την ίδια φιλοσοφία", όπως σχολίασε. Διαβάστε εδώ τηΔιακήρυξη των Αθηνών της 1ης Συνόδου των Μεσογειακών Χωρών της ΕΕ .

Μήνυμα ενότητας από τον πρωθυπουργό - Το μέλλον της ΕΕ διακυβεύεται στη Μεσόγειο

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η σημερινή Σύνοδος, η σημερινή πρωτοβουλία "είναι μια θετική συμβολή στον διάλογο για το μέλλον της Ευρώπης". Διευκρίνισε: "Δεν είμαστε ούτε επιθυμούμε να γίνουμε άλλη μια ομαδοποίηση, μια πρωτοβουλία διαίρεσης ή διχασμού της Ευρώπης, επιθυμούμε και θα συνεχίσουμε να είμαστε μια πρωτοβουλία διαλόγου που στόχο έχει να ενώσει ακόμα περισσότερο την Ευρώπη και όχι να διχάσει, να προβάλει μια νέα ενότητα, και η ενότητα περνά μέσα από τη σύγκλιση, την καταπολέμηση των ανισοτήτων.

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε την κατάληξη της συνόδου σε έναν κοινό κείμενο, στη Διακήρυξη των Αθηνών, εστιασμένη στις τρεις θεματικές: Τα θέματα που αφορούν τις προκλήσεις της ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή, την οικονομία και τις προτάσεις τους για την δίκαιη και βιώσιμη ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή, το προσφυγικό-μεταναστευτικό.

"Η Ευρώπη βρίσκεται σε κρίσιμο σταυροδρόμι, πρέπει να ξαναεμπνεύσει τους λαούς της", τόνισε ο κ. Τσίπρας, και συμπλήρωσε: "Αυτό δεν μπορεί να γίνει μόνο με ευχές, χρειάζεται να λάβουμε ουσιαστικά μέτρα για τη βελτίωση της ζωής των Ευρωπαίων πολιτών και βεβαίως να ενισχύσουμε τον ρόλο της Ευρώπης, τον παγκόσμιο και περιφερειακό ρόλο της ΕΕ". Σημείωσε επιπλέον ότι: "χρειάζεται να πάρουμε μέτρα που θα δίνουν ώθηση στην απασχόληση και την ανάπτυξη, και που θα συμβάλουν ουσιαστικά στην ενίσχυση του αισθήματος ασφάλειας των πολιτών, με αναβάθμιση της εξωτερικής πολιτικής και της πολιτικής ασφάλειας μας και με δυναμικές πρωτοβουλίες για την υπεράσπιση της ειρήνης και της ασφάλειας την πολυτάραχη περιοχή μας, με ανθρώπινη και αποτελεσματική διαχείριση των προσφυγικών ροών και αλληλεγγύη στην κατανομή του βάρους φιλοξενίας τους".

Ο κ. Τσίπρας επικαλέστηκε αναφορά του Φρανσουά Ολαντ στη σύνοδο, ότι σε μεγάλο βαθμό το μέλλον της Ευρώπης διακυβεύεται σήμερα στη Μεσόγειο. "Ως χώρες της πρώτης γραμμής της ΕΕ, της Ευρωζώνης, φιλοευρωπαϊκές χώρες, όπου η ΕΕ συνεχίζει για μας να συμβολίζει κάτι το σημαντικό", υπογράμμισε οΑλέξης Τσίπραςοφείλουμε να καταθέσουμε τη δική μας προσέγγιση στην αντιμετώπιση των προσκλήσεων που αντιμετωπίζουμε, απαντώντας στις τάσεις εθνικής αναδίπλωσης και περιχαράκωσης, απαντώντας στις δυνάμεις της ξενοφοβίας και του εθνικισμού που ξεπροβάλλουν ξανά στην ήπειρό μας".

Ολοκληρώνοντας, ο Έλληνας πρωθυπουργός είπε: "Μας ένωσαν τα τελευταία χρόνια στην Ευρώπη η οικονομική κρίση, η προσφυγική κρίση, η κρίση ασφάλειας, τα προβλήματα", για να τονίσει πως "μας ενώνει η κοινή μας θάλασσα αλλά και μια μεγάλη ιστορική κληρονομιά, ένας πολιτισμός με διαφορετικές ρίζες, αλλά κοινή περπατησιά". "Ο μεσογειακός πολιτισμός μπόλιασε τον ευρωπαϊκό. Έτσι κι εμείς με τη συνεννόηση μας από εδώ και στο εξής θέλουμε να μπολιάσουμε τον διάλογο για μια καλύτερη Ευρώπη, που θα εμπνεύσει ξανά του Ευρωπαίους πολίτες", σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας ολοκληρώνοντας τις δηλώσεις του.

Ολάντ: Πρέπει να στείλουμε μήνυμα συνοχής

Την ανάγκη ενότητας και συνοχής "προκειμένου να ανταποκριθούμε στις προσδοκίες των λαών"τόνισε από την πλευρά του οFrancois Hollande.Σύμφωνα με το Γάλλο Πρόεδρο,οι χώρες της Μεσογείου μπορούν να συμβάλλουν στην έναρξη ενός διαλόγου χρήσιμου στην Ευρώπη, ώστε να συμβάλλουν στην ασφάλεια και την ευημερία της.

"Ελπίζουμε να μπορέσουμε να συμβάλουμε, στη Μπρατισλάβα, με τις δικές μας σκέψεις και προτάσεις, στο τι σημαίνει ώθηση στην Ευρώπη, στέλνοντας ταυτόχρονα μήνυμα πολιτισμού και κατανόησης σε σχέση με τα δεινά που αντιμετωπίζουν λαοί που είναι κοντά μας", πρόσθεσε.

"Χρειαζόμαστε αναπτυξιακό πρόγραμμα και είναι σημαντικό να στείλουμε μήνυμα συνοχής τη στιγμή του Brexit και της ανόδου του λαϊκισμού στην Ευρώπη", κατέληξε ο Γάλλος Πρόεδρος.

Αναστασιάδης: Μπορούμε να συνεισφέρουμε στην Ευρώπη

Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, αφού ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό για την πρωτοβουλία του, τόνισε ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση χρειάζεται νέο προσανατολισμό σε κρίσιμα θέματα πολιτικής. Τα σημερινά αποτελέσματα θα συνεισφέρουν εποικοδομητικά στο διάλογο.

Οι χώρες της Μεσογείου λόγω των προκλήσεων που αντιμετωπίζουν μπορούν να συνεισφέρουν τα μέγιστα στο διάλογο, σημείωσε. Όπως είπε ο έλληνας πρωθυπουργός, η σημερινή προσπάθεια δεν αποτελεί προσπάθεια ομαδοποίησης εντός της ΕΕ γιατί κάτι τέτοιο θα ήταν η χείριστη προσφορά στην Ευρώπη, τόνισε ο κ. Αναστασιάδης. Ο Ν. Αναστασιάδης στάθηκε στην αποξένωση που νοιώθουν οι ευρωπαίοι απέναντι στην ίδια την Ευρώπη. Είναι ξεκάθαρο ότι ο ρόλος όλων είναι καθοριστικός για να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις, τόνισε.

Ματέο Ρέντσι: Ήρθε η ώρα για ουσιαστικές αποφάσεις
«Είναι η ώρα να λάβουμε συγκεκριμένες και ουσιαστικές αποφάσεις για να αντιμετωπίσουμε τα αίτια της αποξένωσης που αισθάνονται οι πολίτες μας. Οφείλουμε να προσαρμόσουμε τις πολιτικές μας στην αντιμετώπιση των προκλήσεων της ασφάλειας, του μεταναστευτικού και της ανάπτυξης. Η πραγματική πρόκληση αυτής της συνάντησης είναι να σκιαγραφήσουμε το μέλλον μας στην Σύνοδο της Μπρατισλάβα», τόνισε ο Πρωθυπουργός της Ιταλίας,MatteoRenzi.

Η αυριανή Ευρώπη πρέπει να βασίζεται στην κοινωνική Ευρώπη και την Ευρώπη των ιδεωδών. Η Διακήρυξη των Αθηνών είναι προστιθέμενη αξία για μια διαφορετική Ευρώπη από αυτή που γνωρίσαμε έως σήμερα.

Ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας: Πρέπει να υποστηρίξουμε την Αφρικανική Ήπειρο

Ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας,AntonioCostaτόνισε ότι "θα πρέπει να υποστηρίξουμε τη συνολική μας εξωτερική πολιτική, ιδιαίτερα στις σχέσεις μας με την Αφρική". "Πρέπει να υποστηρίξουμε την Αφρικανική Ήπειρο" υπογράμμισε ο κ. Costaκαι πρόσθεσε: "Πιστεύουμε στις καταμερισμένες ευθύνες όταν πρόκειται να δεχθούμε πρόσφυγες στα εδάφη μας".

Επίσης, ο Πορτογάλος πρωθυπουργός ανέφερε ότι πρέπει να καταπολεμηθεί η τρομοκρατία και μέσω της συνεργασίας ακτοφυλακής και συνοριοφυλακής και μέσω της κοινωνικής ένταξης, ενώ τάχθηκε υπέρ της προώθησης πολιτικής επενδύσεων, που θα οδηγήσουν σε ανάπτυξη και τόνωση της απασχόλησης.

Ο πρωθυπουργός της Μάλτας: Η κοινωνική Ευρώπη ξεχάστηκε

Μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου των Μεσογειακών Χωρών της ΕΕ, ο πρωθυπουργός της Μάλτας,JosephMuscat, χαρακτήρισε τη σημερινή Σύνοδο ως "Διάσκεψη Κορυφής που βρέθηκαν λύσεις πώς πρέπει να προχωρήσουμε".

ΟMuscatεξέφρασε τη στήριξή του στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Σχέδιο Junckerκαι πρόσθεσε: "Η "κοινωνική Ευρώπη" ξεχάστηκε για μεγάλο χρονικό διάστημα και λέμε ότι θα στηρίξουμε την εξέλιξη της Ένωσης για να επανέλθει στην ιδέα αυτή".

Ο εκπρόσωπος της Ισπανίας: Στηρίζουμε τις συναντήσεις που αντιμετωπίζουν κοινά προβλήματα

"Ο Mariano Rajoyήθελε να βρεθεί εδώ, δεν στάθηκε όμως δυνατόν λόγω πολιτικού χρονισμού" δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπηρεσιακού πρωθυπουργού της Ισπανίας και αναπληρωτής υπουργός ΕΕ της χώραςΦερνάντο Εγκιδάθουστις κοινές δηλώσεις που ακολούθησαν μετά τη σύνοδο μεσογειακών χωρών της ΕΕ που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα.

Ο κ. Εγκιδάθου χαρακτήρισε τη σύνοδο σημαντική πρωτοβουλία και τόνισε πως "αποτελούμε αναπόσπαστο μέρος της μεσογειακής θάλασσας και πάντα υποστηρίζουμε τις συναντήσεις αυτές που αντιμετωπίζουν κοινά προβλήματα".