Κατρούγκαλος: Προπαγάνδα τα περί νέων περικοπών στις συντάξεις

Κατρούγκαλος: Προπαγάνδα τα περί νέων περικοπών στις συντάξεις
Για σπέκουλα και μαύρη προπαγάνδα έκανε λόγο ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος, αναφερόμενος στα περί νέων περικοπών στις συντάξεις.

Μιλώντας στην ΕΡΤ είπε ότι δεν πρόκειται να υπάρξει νέα μείωση στις συντάξεις, είτε κύριες, είτε επικουρικές, πέραν όσων έχουν ήδη γίνει, ενώ πρόσθεσε ότι όλοι οι συνταξιούχοι θα ενημερωθούν με επιστολή για τις μειώσεις που έγιναν, στην οποία θα εξηγείται τη λογική του νέου συστήματος επανυπολογισμού των συντάξεών τους.

Ο υπουργός Εργασίας επανέλαβε ότι οι κύριες συντάξεις δεν μειώνονται, ενώ οι επικουρικές μειώνονται αν το άθροισμά τους με την κύρια σύνταξη ξεπερνά τα 1.300 ευρώ. Όπως ανέφερε, υπήρξαν μειώσεις σε επικουρικές έως και 40%, καθώς η σχέση εισφορών - παροχών δεν ήταν ισορροπημένη. Εξήγησε ότι με βάση το νέο σύστημα υπολογισμού η ισορροπία εισφορών - παροχών παίζει σημαντικό ρόλο και συμβάλλει στην κοινωνική δικαιοσύνη, αφού δεν γίνονται οριζόντιες περικοπές.

Ακόμη, δήλωσε ότι θα υπάρξει όριο να μην ξεπερνούν το 10% οι αναδρομικές κρατήσεις, ενώ όπως είπε η έκπτωση για την εξαγορά πλασματικών αντί του 15% θα είναι 2% κατά έτος.
Για τα εργασιακά ο κ. Κατρούγκαλος είπε η κυβέρνηση έχει θέσει κόκκινες γραμμές για τις ομαδικές απολύσεις, τις συλλογικές συμβάσεις και το «λοκ αουτ».

Σε ό,τι αφορά τους εργαζόμενους σε τηλεοπτικούς σταθμούς που δεν πήραν άδεια ανέφερε πως αν υπάρξουν άνεργοι -καθώς οι ιδιοκτήτες των σταθμών μπορούν να αποφασίσουν να εκπέμπουν δορυφορικά ή και στο ίντερνετ- η πολιτεία θα σταθεί στο πλευρό τους.
Ερωτηθείς σε ποιους σταθμούς είχε εντοπιστεί μαύρη εργασία είπε πως το Σώμα Επιθεωρητών είχε εντοπίσει ανασφάλιστη εργασία στους σταθμούς ΣΚΑΪ και MEGA και πως θα δώσει στη δημοσιότητα τα στοιχεία όταν τα έχει στη διάθεσή του.