Λιού: «Βρείτε τα μεταξύ σας για το πλεόνασμα – Ναι στη ρύθμιση του χρέους»

Λιού: «Βρείτε τα μεταξύ σας για το πλεόνασμα – Ναι στη ρύθμιση του χρέους»
Στην αναγκαιότητα να υπάρξει βιώσιμη λύση για το χρέος ακόμη και μέσα στο έτος ώστε να σταλεί μήνυμα στις αγορές και στους υποψήφιους επενδυτές ότι οι συνθήκες στην Ελλάδα θα παραμείνουν σταθερές όχι μόνο βραχυπρόθεσμα αλλά και σε μεσομακροπρόθεσμη βάση, στάθηκε ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζακ Λιού.

Ωστόσο, στη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε μετά την διάρκειας μιας ώρας συνάντηση με τον Έλλληνα υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, ο κ. Λιού αρνήθηκε –παρά το γεγονός ότι ερωτήθηκε επίμονα- να πάρει σαφή θέση για το θέμα του πρωτογενούς πλεονάσματος και της αναγκαιότητας αλλαγής των στόχων για την περίοδο μετά το 2018.

Ο κ. Λιού υποστήριξε ότι υπάρχουν πολλοί δρόμοι για να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα του χρέους κάτι που αποτελεί και το κεντρικό ζητούμενο. Όσον αφορά στο θέμα του πρωτογενούς πλεονάσματος, αυτό, όπως υποστήριξε ο αμερικανός υπουργός Οικονομικών είναι κάτι που πρέπει να συμφωνηθεί ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και τους θεσμούς.

Ο κ. Λιού τόνισε κατ’ επανάληψη την ανάγκη αναδιάρθρωσης του χρέους και συμπλήρωσε ότι τα μέτρα που θα ληφθούν προς αυτή την κατεύθυνση θα πρέπει να είναι κομμάτι ενός ευρύτερου σχεδίου για την Ελλάδα.

Πρόσθεσε ότι είναι πολύ σημαντικό ότι εν μέσω καλοκαιριού, το μέλλον της Ελλάδας δεν βρίσκεται στο επίκεντρο των συζητήσεων ωστόσο πρόσθεσε ότι η σταθερότητα θα πρέπει να εξασφαλιστεί σε μακροπρόθεσμη βάση κάτι που σημαίνει ότι οι διαπραγματεύσεις θα πρέπει κάποια στιγμή να καταλήξουν και να μην επαναλαμβάνονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα.