Αμανατίδης: Η Ελλάδα βοήθησε όσους είχαν ανάγκη χωρίς διάκριση φυλής

Αμανατίδης: Η Ελλάδα βοήθησε όσους είχαν ανάγκη χωρίς διάκριση φυλής
«Η Ελλάδα στάθηκε αρωγός όσων είχαν ανάγκη, χωρίς διάκριση φυλής ή θρησκευτικής πίστης, παρά τη δύσκολη οικονομική συγκυρία» είπε αναφερόμενος στην προσφυγική κρίση, ο υφυπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Αμανατίδης, κάνοντας τον ετήσιο απολογισμό της δράσης των οργάνων της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας, στο πλαίσιο της 23ης γενικής συνέλευσης της ΔΣΟ στη Θεσσαλονίκη.

Ο κ. Αμανατίδης υπογράμμισε, ότι, η ΔΣΟ δρα μέσα σε ένα διεθνές περιβάλλον που χαρακτηρίζεται από ποικίλες προκλήσεις, όπως "το ζήτημα της τρομοκρατίας και των τυφλών χτυπημάτων απέναντι σε αθώους πολίτες" και "η προσφυγική κρίση και οι αντίστοιχες προκλήσεις και συνέπειες που επιφυλάσσουν για την Ευρώπη και την ευρύτερη Μέση Ανατολή" και πρόσθεσε, μεταξύ άλλων, ότι η χώρα μας, πολιτεία και απλοί πολίτες αλλά και η εκκλησία, ανταποκρίθηκαν σε αυτό το καθήκον, με ανθρωπισμό και φιλοξενία.

«Προς επίρρωσιν και εν μέσω γνωστών οικονομικών προκλήσεων, η Ελλάδα (Πολιτεία και απλοί πολίτες), στάθηκε αρωγός και συνεπίκουρη των ευρισκομένων σε ανάγκη, με αξιοθαύμαστη αίσθηση καθήκοντος, ανθρωπισμό και φιλοξενία, συχνά εξαντλώντας ψυχικά και υλικά αποθέματα, χωρίς διάκριση φυλής ή θρησκευτικής πίστης. Παράδειγμα και απόδειξη αποτελεί η καθημερινή δράση της Εκκλησίας της Ελλάδος, προς επικουρία χιλιάδων προσφύγων» είπε ο κ. Αμανατίδης.

Ο υφυπουργός επισήμανε ωστόσο, ότι προς το παρόν, "δεν διαφαίνεται μία ταχεία λύση του παρόντος δράματος" και συνεπώς η δράση ενημέρωσης "των διαφόρων φορέων θρησκευτικού χαρακτήρα" από τη ΔΣΟ, "κρίνεται εξαιρετικά σημαντική" και συνέχισε: «Η συνολική διαχείριση του ζητήματος και η επίδειξη υπευθυνότητας από πλευράς διεθνούς κοινότητας αποτελεί βασικό βήμα επίλυσης των βαρύτατων συνεπειών, που η συνέχιση των εχθροπραξιών ενέχει για τους πληθυσμούς και δη τους χριστιανικούς, οι οποίοι έχουν πληγεί κατά το μέγιστο».

Ο κ. Αμανατίδης αναφέρθηκε στις δράσεις της γενικής συνέλευσης και της διεθνούς γραμματείας της ΔΣΟ, κατά το προηγούμενο έτος, όπως «η ανάδειξη του ζητήματος της δίωξης των χριστιανών της Μέσης Ανατολής, με καθαρή φωνή και πολιτικούς όρους» η οποία, όπως είπε, αποτέλεσε τη βάση της «παρουσίας της οργάνωσης κατά την τέταρτη διάσκεψη προέδρων κοινοβουλίων στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών το περασμένο φθινόπωρο». Άλλες σημαντικές πρωτοβουλίες ήταν η συμμετοχή αντιπροσωπείας της ΔΣΟ στην ολομέλεια του Παναφρικανικού κοινοβουλίου, παρουσία του Πατριάρχη Αλεξανδρείας κ. Θεόδωρου, καθώς και επαφές και συναντήσεις, σε υψηλό επίπεδο, με αντιπροσωπεία του Λατινοαμερικανικού κοινοβουλίου, με διεθνείς οργανώσεις, πολιτικές προσωπικότητες και εκκλησίες στην Ευρώπη και στον κόσμο.

Ακόμη, οι προσπάθειες ενίσχυσης της συνεργασίας της ΔΣΟ με τον κόσμο των καθολικών αλλά και με άλλες εκκλησίες, η διοργάνωση εκθέσεων, συνεδρίων, εκδόσεων με ανάλογη θεματική, η συμμετοχή της ΔΣΟ σε διεθνή φόρα και διοργανώσεις άλλων οργανισμών, η υποστήριξη των εκδηλώσεων για τα χίλια χρόνια παρουσίας Ρώσων μοναχών στον Άθωνα, του έτους Ελλάδας - Ρωσίας, κ.α. «Εν κατακλείδι, η δραστηριότητα της ΔΣΟ κατά το παρελθόν έτος υπήρξε ευρύτατη, με ορατά αποτελέσματα σε διεθνές επίπεδο»,ανέφερε ο κ. Αμανατίδης.