Παππάς: Η Ελλάδα ξεπροβάλλει ως λύση για την Ευρώπη και όχι ως πρόβλημα

Παππάς: Η Ελλάδα ξεπροβάλλει ως λύση για την Ευρώπη και όχι ως πρόβλημα
Η κυβέρνησή μας είναι η πρώτη που δεν παραβίασε τη λαϊκή εντολή. Ο λαός γνώριζε το τι καταφέραμε και του ζητήσαμε να το κρίνει και να αποφασίσει, υποστήριξε ο Νίκος Παππάς μιλώντας στο συνέδριο του Economist.

Εκτίμησε πως είμαστε σε μια περίοδο όπου η Ελλάδα ξεπροβάλλει ως λύση για την Ευρώπη και όχι ως πρόβλημα, αλλά ξεκαθάρισε πως η κυβέρνηση αντί για «κορώνες» περί success story λέει πως με την αυταπόδεικτη πολιτική σταθερότητα σταθεροποιείται και η οικονομία. «Δεν θα μιλήσουμε για success story όπως έκαναν άλλοι την ώρα που είχαν υπογραφεί συμφωνίες ανέφικτων πλεονασμάτων».

Ο υπουργός Επικρατείας ξεκαθάρισε πως ούτε η απορρύθμιση της αγοράς εργασίας, ούτε η ραγδαία μείωση του εργασιακού κόστους αυξάνουν την ανταγωνιστικότητα ή την παραγωγικότητα και ότι η κυβέρνηση επιμένει στην επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων και στη μη απελευθέρωση των απολύσεων.

Στην ομιλία του, απαρίθμησε τα στοιχεία στα οποία επικεντρώθηκε η διαπραγμάτευση κατά την πρώτη αξιολόγηση. Όπως είπε:

* Επιμείναμε να μην υπάρξουν άλλες απολύσεις και μειώσεις μισθών στο δημόσιο.

* H κυβέρνησή μας επέμεινε να συνεχίσει να εφαρμόζεται το πρόγραμμα για την ανθρωπιστική κρίση.

* Επέμεινε να έχουν πρόσβαση στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη οι ανασφάλιστοι συμπολίτες μας.

* Να μην υπάρξουν περικοπές στις καταβαλλόμενες συντάξεις.

* Να προστατευθεί η πρώτη κατοικία για τα χαμηλά εισοδήματα.

«Πολλοί πίστευαν ότι δεν θα τα καταφέρουμε. Ότι θα αποσταθεροποιηθεί εκ νέου η κυβέρνηση και η οικονομία. Διαψεύστηκαν», τόνισε και συμπλήρωσε πως αν η αναδιάρθρωση του χρέους γίνει γρήγορα και αξιόπιστα, θα πείσει καταναλωτές και επενδυτές ότι η Ελλάδα μπαίνει σε νέα φάση.

Σύμφωνα με τον Νίκο Παππά, το προηγούμενο διάστημα προχώρησαν μεταρρυθμίσεις που θα ενισχύσουν την παραγωγικότητα και αποδοτικότητα της οικονομίας αλλά και την αποτελεσματικότητα στη συλλογή φόρων.

Ψηφίστηκε η μεταρρύθμιση του δημόσιου τομέα (η οποία δυστυχώς δεν στηρίχτηκε από την αξιωματική αντιπολίτευση) αλλά και μεταρρυθμίσεις που κάνουν το φορολογικό και ασφαλιστικό σύστημα πιο δίκαιο και διαφανές, με προστασία των χαμηλών εισοδημάτων.

Παράλληλα η χώρα είναι πρώτη στη λίστα των χωρών της ΕΕ στην απορροφητικότητα ευρωπαϊκών κονδυλίων και πρώτη στην προετοιμασία του ΕΣΠΑ της επόμενης περιόδου.

Μεγάλα έργα υποδομής που είχαν παγώσει την τελευταία 5ετία ξεκίνησαν εκ νέου, ο τουρισμός πάει για καινούριο ρεκόρ αφίξεων, ενώ η ανεργία κινείται διαρκώς πτωτικά. Σε ό,τι αφορά τον στόχο για το πλεόνασμα του 2015, αυτός έχει υπερκαλυφθεί κατά 1% του ΑΕΠ.

Τέλος, ο υπουργός Επικρατείας αναφέρθηκε και στο επικείμενο δημοψήφισμα στη Βρετανία. «Θα είναι εξαιρετικά αρνητικό, αν ο λαός στη Βρετανία αποφασίσει για την αποχώρηση της χώρας από την ΕΕ», είπε και χαρακτήρισε αφελείς όσους προσπαθούν να τιμολογήσουν σε ευρώ το κόστος ενός Brexit, διότι το κόστος θα είναι τεράστιο και θα είναι πολιτικό.
«Η ΕΕ πρέπει γρήγορα να εμβαθύνει τη δημοκρατία και την οικονομική ολοκλήρωση», συμπλήρωσε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ