Μοσκοβισί: Είναι η ώρα να εφαρμόσουμε τις δομικές μεταρρυθμίσεις

Μοσκοβισί: Είναι η ώρα να εφαρμόσουμε τις δομικές μεταρρυθμίσεις
Οι δομικές μεταρρυθμίσεις μπορούν να οδηγήσουν τις οικονομίες της ευρωζώνης σε έναν ενάρετο κύκλο ανάπτυξης, υπογράμμισε ο κοινοτικός επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί, μιλώντας στο Business Economic Forum στις Βρυξέλλες.

Ο κ. Μοσκοβισί σημείωσε ότι η κρίση δεν έχει επιδεινώσει μόνο τη συνολική ζήτηση αλλά έχει πλήξει και το σκέλος της προσφοράς. Η απάντηση είναι η βελτίωση της παραγωγικότητας μέσω των μεταρρυθμίσεων.

Ο επίτροπος παραδέχτηκε ότι είναι πολύ δύσκολο για τις κυβερνήσεις να τις εφαρμόσουν εν μέσω αυξανόμενου λαϊκισμού στην Ευρώπη. Για πολλούς Ευρωπαίους οι μεταρρυθμίσεις έχουν γίνει συνώνυμο των μέτρων και της επίπονης προσαρμογής, όχι της προόδου, και ως εκ τούτου, δεν είναι δημοφιλείς.

Την ίδια στιγμή, οι μεταρρυθμίσεις για βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των προϊόντων πλήττουν τα υψηλά περιθώρια κερδοφορίας κλάδων στους οποίους κυριαρχούν μεγάλα συμφέροντα.

Τώρα που η έντονη φάση της κρίσης είναι πίσω μας, είναι η ώρα να εφαρμόσουμε τις δομικές μεταρρυθμίσεις, υπογράμμισε. Θέλουμε οι μεταρρυθμίσεις να σημαίνουν πρόοδο και οι Ευρωπαίοι να τις κάνουν κτήμα τους, είπε ο επίτροπος.

Στο πλαίσιο αυτό, είναι κρίσιμη η αύξηση της παραγωγικότητας. Η παραγωγικότητα μπορεί να ενισχυθεί μέσω της επένδυσης στο ανθρώπινο κεφάλαιο, υπογράμμισε, κάνοντας λόγο για την εκπαίδευση των εργαζομένων.

Παράλληλα, σημείωσε ότι θα πρέπει οι χώρες-μέλη να θεσπίσουν μηχανισμούς που θα ελέγχουν την ποιότητα των δημόσιων δαπανών και την εξέλιξη των μεταρρυθμίσεων. «Κλειδί είναι η εκτέλεση, η οποία είναι αρκετά αδύναμη σε πολλές χώρες, αν και είμαστε σε περίοδο ανάκαμψης», δήλωσε.