Σταϊκούρας: Πέντε λόγοι για τους οποίους η ΝΔ θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο

Σταϊκούρας: Πέντε λόγοι για τους οποίους η ΝΔ θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο
Τους πέντε λόγους για τους οποίους η Νέα Δημοκρατία θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο ανέπτυξε ο εισηγητής της ΝΔ κ. Χρήστος Σταϊκούρας, σημειώνοντας πως η Βουλή καλείται να ψηφίσει το νομοσχέδιο σε ένα περιβάλλον πολιτικού αυταρχισμού και απαξίωσης της δημοκρατικής λειτουργίας του κοινοβουλίου και σε ένα ευρύτερο περιβάλλον μηδενικών προσδοκιών από την κοινωνία.

Κατηγόρησε, δε, τον ΣΥΡΙΖΑ για «παραστάσεις περί δήθεν σκληρές διαπραγματεύσεις για να κρατηθείτε λίγο ακόμα χρόνο στην εξουσία», τονίζοντας πως ο ΣΥΡΙΖΑ επιφέρει τεράστιο κόστος στη χώρα.

Ο κ. Σταϊκούρας δήλωσε πως η ΝΔ καταψηφίζει το σχέδιο νόμου για τους εξής λόγους:

Ο πρώτος λόγος είναι επειδή επιβάλει νέους φόρους συνέπεια της ιδεοληπτικής εμμονής της κυβέρνησης, που τη βιώνουν όλοι οι πολίτες, οδηγεί σε πλήρες στέγνωμα την οικονομία, δυναμιτίζει κάθε προοπτική ανάπτυξης, σκοτώνει ότι παραγωγικό έχει απομείνει, φτωχοποιεί περαιτέρω την κοινωνία.

Δεύτερος λόγος είναι επειδή επιβάλει πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα συνέπεια της αβελτηρίας και της ανικανότητας της αριστερής διακυβέρνησης. Ο λογαριασμός έχει πάει ήδη πολύ πέρα από τη συμφωνία του Αυγούστου, τόνισε.

Τρίτος λόγος είναι επειδή επιβάλει το σχέδιο νόμου μηχανισμό δημοσιονομικής προσαρμογής, ο οποίος είναι ουσιαστικά μόνιμος αφού η λειτουργία του εκτιμάται ότι θα επεκταθεί και πέραν του 2018, είναι αυτόματος, αφού ενεργοποιείται αυτοδίκαια παρακάμπτωντας το κοινοβούλιο και είναι οριζόντιος.

Τέταρτος λόγος είναι επειδή ιδρύει ένα νέο υπερταμείο αποκρατικοπιοήσειων που δεν συνάδει με τις έννοιες της εθνικής κυριαρχίας και αξιοπρέπειας, χωρίς απολύτως κανένα έλεγχο και λογοδοσία.

Ο πέμπτος λόγος είναι γιατί αποτελεί συνέπεια του διαχρονικού λαϊκισμού του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο κ. Σταϊκούρας σημείωσε όμως πως η ΝΔ στέκεται κριτικά και στο πλαίσιο της συζήτησής του, λέγοντας πως το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης εδώ και μήνες συστηματικά και υπεύθυνα υποστηρίζει την έγκαιρη ολοκλήρωση της αξιολόγησης, με τον βέλτιστο τρόπο για τα ελληνικά συμφέροντα. Η αξιολόγηση που θα έπρεπε να είχε ήδη ολοκληρωθεί φαίνεται ότι μπορεί να ολοκληρωθεί το αμέσως προσεχές διάστημα. Είναι θετική εξέλιξη. Αλλά η καθυστέρηση φούσκωσε τον λογαριασμό των μέτρων και διόγκωσε τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του δημοσίου.

«Σε κάθε περίπτωση ελπίζω να καταφέρετε η ολοκλήρωση να συνοδευτεί από την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη δόση ώστε να εξοφληθεί σημαντικό μέρος αυτών των οφειλών», τόνισε, συμπληρώνοντας πως αναμένουμε το Eurogroup για να δούμε συγκεκριμένες ρυθμίσεις για τη βιωσιμότητα του χρέους. Ελπίζω οι ρυθμίσεις να μειώνουν το μέγεθος των αιτήσεων χρηματοδοτικών αναγκών όσο και το ύψος του χρέους.