Ελ-Εριάν: Έφτασε η ώρα να δοθεί στην Ελλάδα η βοήθεια που χρειάζεται

Ελ-Εριάν: Έφτασε η ώρα να δοθεί στην Ελλάδα η βοήθεια που χρειάζεται
Ανάλυση του κορυφαίου οικονομολόγου Μοχάμεντ Α. Ελ-Εριάν φιλοξενεί σήμερα η οικονομική εφημερίδα Handelsblatt, ο οποίος μεταξύ άλλων επισημαίνει: «Η Ελλάδα μπορεί να ξεπεράσει τα οικονομικά τα προβλήματα μόνο εάν αλλάξει την προσέγγισή της.

Συγκεκριμένα η Ελλάδα και οι πιστωτές θα πρέπει να συμφωνήσουν σε ένα αξιόπιστο πρόγραμμα απομείωσης χρέους, το οποίο θα στηρίζει τις εσωπολιτικές μεταρρυθμίσεις που είναι απαραίτητες για την αναζωογόνηση των μηχανισμών ανάπτυξης της χώρας και θα συντελέσει στο να συμπίπτουν οι εσωτερικές υποχρεώσεις με τις ικανότητες της χώρας. Μια τέτοια προσέγγιση, που το ΔΝΤ στηρίζει ξεκάθαρα, θα βελτίωνε τις προοπτικές ανάπτυξης της Ελλάδας.

Εάν η ξεκάθαρη οικονομική λογική δεν είναι επαρκές κίνητρο για τους εταίρους της χώρας για να στηρίξουν ένα κούρεμα, τότε θα πρέπει να είναι τουλάχιστον ο ρόλος της Ελλάδας στην πρώτη γραμμή της Ευρώπης στην ιστορική προσφυγική κρίση. Μετά από οκτώ χρόνια έφτασε η ώρα να δοθεί στην Ελλάδα η βοήθεια που χρειάζεται, με τη μορφή μιας πραγματικής απομείωσης χρέους που έχει στόχο την ανάπτυξη».