Τι πρέπει να πληρώσει η Ελλάδα μέχρι τέλος Ιουλίου

Τι πρέπει να πληρώσει η Ελλάδα μέχρι τέλος Ιουλίου
«Σαφάρι» για να μαζέψει χρήματα κάνει η κυβέρνηση που καίγεται για ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Αμέσως μετά το Eurogroup, o επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ ήταν ξεκάθαρος. «Ελπίζω να υπάρξει συμφωνία γιατί η κατάσταση είναι στενή. Πέρασαν 4 μήνες από την τελευταία πληρωμή δόσης προς την Ελλάδα. Υπάρχουν πληρωμές τους επόμενους μήνες» δήλωσε ο κ. Ρέκγλινγκ απευθύνοντας σκληρή προειδοποίηση για τη ρευστότητα.

Πλησιάζουμε στον Μάιο και στο οικονομικό επιτελείο όσο δεν κλείνει η αξιολόγηση έχουν επιδοθεί κυριολεκτικά σε «σαφάρι» για να μαζέψουν χρήματα ώστε να διασφαλίσουν ότι θα καλύψουν τις τρέχουσες ανάγκες.

Μετά τη μεταφορά 100 εκατ.ευρώ από τον ΟΑΕΔ, τώρα τα νοσοκομεία αλλά και ο ΕΟΠΥΥ ετοιμάζονται να μεταφέρουν τα αποθεματικά τους στην Τράπεζα της Ελλάδας. Παράλληλα πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν αποκλείεται να μεταφερθούν και κονδύλια από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων όπως είχε γίνει και το 2015.

Το χρονοδιάγραμμα των πληρωμών μέχρι και τον Ιούλιο είναι:

• Τον Μάιο πρέπει να καλυφθούν 460 εκατ. ευρώ δανειακών κεφαλαίων και τόκων, με το μεγαλύτερο μέρος να αφορά «ακούρευτα» ομόλογα συνολικού ύψους 255 εκατ. ευρώ και την καταβολή τόκων ύψους 120 εκατ. ευρώ προς το ΔΝΤ.

• Τον Ιούνιο ο λογαριασμός ανεβαίνει στα 705 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 306 εκατ. ευρώ αποτελούν δόση προς το ΔΝΤ.

• Τον Ιούλιο θα πρέπει να καλυφθούν υποχρεώσεις 3,666 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 2,872 δισ. ευρώ αφορούν ομόλογα (μαζί με τόκους) που κατέχουν η ΕΚΤ και οι εθνικές κεντρικές τράπεζες της ευρωζώνης, τα οποία λήγουν στις 20 Ιουλίου, και τα 458 εκατ. ευρώ νέα δόση προς το ΔΝΤ.