Συνέδριο ΝΔ: Η επόμενη μέρα και η στρατηγική Μητσοτάκη

Συνέδριο ΝΔ: Η επόμενη μέρα και η στρατηγική Μητσοτάκη
Μεγάλη ικανοποίηση επικρατεί στη Συγγρού για τα αποτελέσματα του τριήμερου συνεδρίου της ΝΔ που ολοκληρώθηκε χθες, με την αποτίμηση από το γαλάζιο επιτελείο να είναι απόλυτα θετική.

«Το έναυσμα για φυγή προς τα εμπρός δόθηκε από τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τους υπόλοιπους ομιλητές», έλεγε χθες στενός συνεργάτης του προέδρου της ΝΔ, ο οποίος εστίαζε σε δύο παραμέτρους: Αφενός στο γεγονός ότι πέρασαν, με συντριπτική πλειοψηφία μεταξύ των συνέδρων, όλες οι καταστατικές αλλαγές που προτάθηκαν και τις οποίες θα έχει «ως εργαλείο ο πρόεδρος για να αλλάξει σελίδα στην παράταξη» και αφετέρου στο ότι η φιλοσοφία που θέλει να μεταδώσει και να εφαρμόσει ο κ. Μητσοτάκης για το κόμμα της... επόμενης μέρας «έγινε αντικείμενο θερμής υποδοχής από τα στελέχη».

Το κλίμα, αν και απουσίαζε ο παλμός της νεολαίας που είχε αποκλειστεί λόγω των γεγονότων στην ΟΝΝΕΔ, γενικά ήταν καλό και ενωτικό, ενώ -ως αναμενόταν- δεν υπήρξε κανενός είδους αμφισβήτηση στο πρόσωπο του Κυριάκου Μητσοτάκη. Άλλωστε, σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές, «είναι ακόμα νωπές οι δάφνες της νίκης του στις εσωκομματικές εκλογές, ενώ ακόμα και αν κάποιοι είχαν άλλες σκέψεις, σιώπησαν μπροστά στην προοπτική διακυβέρνησης της χώρας από τη ΝΔ».

Ανοιχτή καταμέτρηση

Πάντως, η αλήθεια είναι ότι δεν κύλησαν όλα... ρόδινα, καθώς, υπό τις φήμες για «υπόγειες διεργασίες και συμφωνίες κάτω από το τραπέζι» ενόψει της εκλογής της νέας Πολιτικής Επιτροπής, μετά το κλείσιμο των καλπών επικράτησε για αρκετή ώρα μεγάλη ένταση. Υποψήφιοι και στελέχη της νεολαίας ζητούσαν να πραγματοποιηθεί ανοιχτή καταμέτρηση των ψήφων, ενώ αντίστοιχο αίτημα είχαν υποβάλλει νωρίτερα περίπου 150 υποψήφια μέλη της Πολιτικής Επιτροπής και σύνεδροι. Η κατάσταση εκτονώθηκε αργότερα, με παρέμβαση και του Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ Κώστα Τσιάρα και η καταμέτρηση των ψήφων στις 35 κάλπες συνεχιζόταν μέχρι αργά το βράδυ.

Επισήμως πάντως η Συγγρού δεν ασχολείται, υποβαθμίζει το θέμα και αφήνει να εννοηθεί ότι η φασαρία προκαλείται από στελέχη που «ξεβολεύτηκαν» από τις μέχρι τώρα θέσεις τους λόγω της εκλογής του Κυριάκου Μητσοτάκη στην ηγεσία.

Η αίσθηση που υπάρχει στην αξιωματική αντιπολίτευση είναι ότι οι πολίτες μπορούν πια να συγκρίνουν ποιος έλεγε αλήθεια και ποιος όχι, θεωρούν πολύ πιθανές τις κάλπες και προχωρούν με γοργούς ρυθμούς στην προετοιμασία της κυβερνητικής πρότασης της ΝΔ, ως της εναλλακτικής επιλογής στη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.

Στο πλαίσιο αυτό, ήδη από χθες, η Γραμματεία Προγράμματος έδωσε προς δημόσια διαβούλευση τις πρώτες 25 αντιπροσωπευτικές προτάσεις του κυβερνητικού προγράμματος της ΝΔ, η διαμόρφωση του οποίου συνεχίζεται. Οι ιδέες, αυτές, όπως λένε στην αξιωματική αντιπολίτευση, «δεν χρειάζονται κατά βάση χρήματα, αλλά φέρνουν χρήματα. Προσελκύουν επενδύσεις, αυξάνουν τον εθνικό πλούτο, κάνουν πιο αποτελεσματικό το δημόσιο, απλώνουν ένα δίκτυ αλληλεγγύης για τους ασθενέστερους, χτίζουν μια πιο σύγχρονη εκπαίδευση, καθιστούν την Ελλάδα πιο αξιόπιστη και δυνατή».

«Αξιακά στοιχεία»

Η χθεσινή ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη, σύμφωνα με το περιβάλλον του, ήταν πιο πολιτική σε σχέση με αυτήν την Παρασκευής που είχε περισσότερα «αξιακά στοιχεία» και έγινε αντικείμενο θερμής υποδοχής. Ανάμεσα στα άλλα, μίλησε για τη γέννηση «ενός νέου πατριωτισμού που ενώνει όλους του Έλληνες και έχει αποστολή την αναμόρφωση της Ελλάδας» και για τη δημιουργία ενός «κινήματος αλήθειας», μπροστάρης στο οποίο είναι η ΝΔ, που «απευθύνεται σήμερα σε όλους του πολίτες, ως κύριος εκφραστής της λογικής, του μέτρου και της ευρωπαϊκής ομαλότητας».

Παράλληλα, επέμεινε στο αίτημά του για εκλογές, σημειώνοντας ότι «θα είμασταν ασυγχώρητοι αν δεν κάναμε τα πάντα για να φύγουν μια ώρα αρχύτερα». Εξαπέλυσε δε σφοδρή επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα, καλώντας τους να φύγουν «μια ώρα αρχύτερα» και δεσμευόμενος ενώπιον των πολιτών: «Τέλος στην παρακμή, στην ασφυξία, στο διασυρμό της χώρας. Είμαστε έτοιμοι ακόμα και να αναλάβουμε ευθύνες που δεν μας αναλογούν. Υπάρχει άλλος δρόμος από αυτόν της ιδεοληψίας της κυβέρνησης της Αριστεράς».

«Να του πούμε και μπράβο»

Απόλυτα δικαιωμένος δήλωσε ο Αντώνης Σαμαράς, κατά την ομιλία του, όπου δημοσιοποίησε τρεις διαπιστώσεις του: «1. Αποκαλύφθηκε ότι ο βασιλιάς είναι γυμνός, 2. δικαιώθηκε η δική μας πολιτική και η δική μας στάση, καθώς και 3. αναδεικνύεται το δικό μας μεταρρυθμιστικό φιλελεύθερο πρόσωπο».

Ο πρώην πρωθυπουργός κατήγγειλε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι «είναι ο ίδιος το λάθος. Είναι το ατύχημα που δεν έπρεπε να έχει συμβεί». Χαρακτήρισε «απόλυτη προτεραιότητα να φύγει η κυβέρνηση Τσίπρα, γιατί μεγαλώνει συνεχώς ο λογαριασμός και έχει χάσει τον έλεγχο». Όπως είπε, οι σημερινοί κυβερνώντες «παίζουν με τα σπίρτα μέσα σε μια αποθήκη με καύσιμα και κάποιος πρέπει να τους πάρει τα σπίρτα».

Οι Έλληνες, κατά τον κ. Σαμαρά, «γνωρίζουν σήμερα, 15 μήνες μετά τον Ιανουάριο του 2015, ποια παράταξη είπε την αλήθεια. Μετακόμισε σε παράλληλο σύμπαν και αρνείται να δει τι γίνεται γύρω του. Θέλει να του πούμε και μπράβο για την ύφεση που έφερε. Μας έφερε τα capital controls και θέλει να του πούμε και μπράβο».

«Κλέων της σύγχρονης πολιτικής»

Σκληρή κριτική στον πρωθυπουργό εξαπέλυσε ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Άδωνις Γεωργιάδης, από το βήμα του συνεδρίου, καλώντας μάλιστα τον παριστάμενο υπουργό Παιδείας Νίκο Φίλη να απαντήσει «πως ο ΣΥΡΙΖΑ υποσχέθηκε τόσα πράγματα στον ελληνικό λαό χωρίς να έχει διασφαλίσει τίποτα».

Τόνισε την ανάγκη η ΝΔ να ανοίξει τις πόρτες της στους νέους, υπογράμμισε πως η γαλάζια παράταξη πρέπει να κάνει ένα μεγάλο άλμα προς τα εμπρός με ουσιαστικές καταστατικές αλλαγές, όμως αυτό από μόνο του δεν αρκεί αυτό. «Πρέπει να βρούμε τον τρόπο το μήνυμα της ΝΔ να περνά στην κοινωνία αλλιώς θα είμαστε πάντα έρμαιο του λαϊκισμού της άλλης πλευράς που υπόσχεται λαγούς με πετραχήλια», σημείωσε.

Ο κ Γεωργιάδης χαρακτήρισε τον Αλέξη Τσίπρα «Κλέωνα της σύγχρονης πολιτικής και αρχιλαϊκιστή», απέναντι στον οποίο «η παράταξη μας στάθηκε όρθια». Επίθεση έκανε και στον Πάνο Καμμένο: «Όταν μας φώναζε στη Βουλή "στα τέσσερα", αποδεικνύεται ότι προέβλεπε το τέταρτο μνημόνιο που θα υπέγραφε. Έλεγε και το άλλο. Πώς δε θα συνεργαστεί ούτε νεκρός με κάποιον που υπέγραψε μνημόνια. Προφανώς, είναι ζωντανός νεκρός", τόνισε.

Η δυσπιστία των πολιτών

Ο έτερος αντιπρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κωστής Χατζηδάκης, που παρουσίασε πτυχές του κυβερνητικού προγράμματος της ΝΔ, υποστήριξε πως «ήρθε η ώρα να σταματήσουμε να... κλαίμε πάνω από το χυμένο γάλα. Ήρθε η ώρα να κοιτάξουμε την επόμενη μέρα, να προχωρήσουμε μπροστά. Να παρουσιάσουμε μια πρόταση που θα επαναφέρει την αισιοδοξία στον τόπο μας και θα εμπνεύσει και θα συσπειρώσει γύρω της όλους τους Έλληνες. Η Νέα Δημοκρατία προετοιμάζει αυτό το εθνικό σχέδιο και καταρτίζει ένα πρόγραμμα συγκεκριμένο, τεκμηριωμένο και αξιόπιστο.

Κυριότερος αντίπαλος της ΝΔ σήμερα, όπως είπε, «δεν είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος καταρρέει υπό το βάρος της αποτυχίας και των ψεύτικων υποσχέσεων που έδωσε. Είναι η δυσπιστία ενός μεγάλου τμήματος πολιτών απέναντι στην πολιτική και στα κόμματα». Και ως μόνη λύση, κατά τον ίδιο, είναι «να καταβάλουμε σοβαρή προσπάθεια για να αλλάξουμε το κλίμα και να μπορέσουμε να εμπνεύσουμε. Η παράταξή μας πρέπει να είναι έτοιμη ανά πάσα στιγμή να αναλάβει τις ευθύνες της απέναντι στον τόπο. Να γίνουμε ο καταλύτης για να αρχίσει η Ελλάδα να δουλεύει ξανά».