Πώς βλέπουν στο Μαξίμου την επιστολή Βαρουφάκη σε Τσίπρα και η συσχέτιση Brexit-Grexit

Πώς βλέπουν στο Μαξίμου την επιστολή Βαρουφάκη σε Τσίπρα και η συσχέτιση Brexit-Grexit
Η ανοιχτή επιστολή που έστειλε ο Γ. Βαρουφάκης στον πρωθυπουργό Α. Τσίπρα αμέσως μετά τη διαρροή των «απόρρητων» συνομιλιών των στελεχών του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στον ιστότοπο wikileaks ήρθε ως κερασάκι στην τούρτα μιας υπόθεσης που θυμίζει κατασκοπευτικό θρίλερ με πολλές πολιτικές και οικονομικές προεκτάσεις.

Η τελευταία φορά που ο Γ. Βαρουφάκης είχε αναλάβει παρόμοια πρωτοβουλία, δηλαδή να στείλει «φιλικά» ανοιχτή επιστολή σε Ελληνα πρωθυπουργό, ήταν τον Ιούνιο του 2011 στον Γ. Παπανδρέου, όπου εμμέσως πλην σαφώς, μεταξύ ανεδαφικών συμβουλών και περίεργων εισηγήσεων, ήθελε να του περάσει το μήνυμα «βλέπω τον πολιτικό θάνατο σου να πλησιάζει».

Σημειωτέον ότι ένα χρόνο πριν είχε αποχωρήσει από την θέση του μυστικοσυμβούλου που κατείχε στο επιτελείο του τέως πρωθυπουργού. Σε εκείνη την γλαφυρή επιστολή, που ξεκινούσε με τη φράση «Αγαπητέ Γιώργο», ο Γ. Βαρουφάκης συνιστούσε στον πρώην πρωθυπουργό να πάρει το ποδήλατο του και να κατέβει στο Σύνταγμα. «Πάρε απόψε το βράδυ το ποδήλατό σου, μόνος σου, και κατέβα στην Πλατεία Συντάγματος. Εκεί, μπορεί να σε γιουχάρουν στην αρχή, αλλά βλέποντάς σε μόνο και αποφασισμένο, θα παραμερίσουν να περάσεις. Ζήτα τον λόγο και μίλησε στον συγκεντρωμένο κόσμο. Πες τους ότι ήρθε η ώρα να πάρουμε όλοι μαζί πίσω την χαμένη μας αξιοπρέπεια. Εξάγγειλε ότι δεν θα δεχθούμε άλλα δάνεια όσο η ευρωζώνη αρνείται να συζητήσει καν την αναμόρφωσή της σε μια λογική και βιώσιμη βάση. Οτι, αν αναγκαστεί, η Ελλάδα θα πορευτεί, εντός μεν της ευρωζώνης, αλλά άνευ δανείων».

Ενα μήνα μετά από εκείνη την επιστολή του Γ. Βαρουφάκη ο Γ. Παπανδρέου σήκωνε το τηλέφωνο και καλούσε τον Α. Σαμαρά προκειμένου να βολιδοσκοπήσει τις προθέσεις του στο ενδεχόμενο συγκυβέρνησης και λίγους μήνες αργότερα παρέδιδε την πρωθυπουργία της χώρας στον Λ. Παπαδήμο.

ΚΑΧΥΠΟΨΙΑ. Ο λόγος που υπενθυμίζουμε το «γρουσούζικο γράμμα» του Γ. Βαρουφάκη στον πρώην πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου είναι γιατί σε συγκεκριμένους κυβερνητικούς κύκλους με προνομιακή αναφορά στο πρωθυπουργικό περιβάλλον, η «επίθεση» φιλίας που εξαπέλυσε ο πρώην τσάρος της ελληνικής οικονομίας στον Α. Τσίπρα, επισημαίνοντας του στην ανοιχτή επιστολή να «αντιμετωπίσει ως δώρο» τις αποκαλύψεις των wikileaks, αντιμετωπίστηκε με ιδιαίτερη καχυποψία. Οι κυβερνητικοί «Λαοκόοντες», που στην προσφορά του Γ. Βαρουφάκη, αναφώνησαν «φοβού τους Δαναούς και δώρα φέροντες», όπως συνέβη με τον Δούρειο Ίππο στην Τροία, συνέδεσαν την κίνηση αυτή του πρώην τσάρου της ελληνικής οικονομίας με όλα τα σενάρια που μπορεί να εξυπηρετούνται από τις «προβοκατόρικες», όπως τις χαρακτηρίζουν, αποκαλύψεις των wikileaks.

Οι ανησυχίες τους μπορεί να παραπέμπουν σε θεωρίες συνωμοσίας, όμως βασίζονται σε λογικοφανή επιχειρήματα από την στιγμή που όλα τα γεγονότα των τελευταίων ημερών εκδηλώνονται με ούτως ή άλλως ανορθόδοξες μεθόδους. Δηλαδή υποκλοπές μυστικών συνομιλιών, οικονομικά και πολιτικά παιχνίδια «κατασκόπων» με εξωχώριες αναφορές, που θα τα ζήλευε ακόμα και η Βρετανίδα συγγραφέας αστυνομικών μυθιστορημάτων Αγκάθα Κρίστι.

Συγκεκριμένα: Σύμφωνα με τους «Λαοκόοντες» της κυβέρνησης στην αποκάλυψη των απόρρητων συνομιλιών του Π. Τόμσεν με την Ν. Βελκουλέσκου όλως τυχαίως επιχειρείται η διασύνδεση του grexit με το brexit. Και όλα αυτά μαζί σε έναν διάλογο εντός πενταλέπτου που δεν δικαιολογεί τόση απροσεξία από τους «συνομιλητές», αλλά παραπέμπει σε σκετς με προμελετημένη σκηνοθεσία. Ο επίμαχος διάλογος στον ιστότοπο wikileaks, στον οποίο προεξοφλείται αφενός μεν η έξοδος της Μεγάλης Βρετανίας από την Ε.Ε στο δημοψήφισμα του Ιουνίου και ο ορατός κίνδυνος χρεοκοπίας της Ελλάδος λίγες εβδομάδες νωρίτερα, βλέπει πρώτα το φως της δημοσιότητας από την προοδευτικών θέσεων βρετανική εφημερίδα «Guardian», η οποία έχει ταχθεί υπέρ της παραμονής της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο πρώην τσάρος της ελληνικής οικονομίας Γ. Βαρουφάκης, που τους τελευταίους μήνες εμφανίζεται ως σύμβουλος των Εργατικών της Μεγάλης Βρετανίας, που επίσης διεξάγουν καμπάνια για την μη αποχώρηση της χώρας από την Ε.Ε, είναι ταυτόχρονα στενός φίλος του ιδιοκτήτη των wikileaks Τζούλιαν Ασάνζ. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι ο Τζούλιαν Ασάνζ έχει στηρίξει και το πολιτικό εγχείρημα του Γ. Βαρουφάκη για την συγκρότηση ενός «ευρωπαϊκού κινήματος πολιτών».

ΠΕΙΡΑΜΑΤΟΖΩΟ. Με βάση τα παραπάνω και επειδή ο πρώην τσάρος της ελληνικής οικονομίας έχει δώσει στο παρελθόν δείγματα γραφής στο «σπορ» των υποκλοπών, κάποιοι στην κυβέρνηση δεν του έχουν εμπιστοσύνη όταν καλεί τον Α. Τσίπρα να δώσει τα ρέστα του απέναντι στις σκοτεινές μεθοδεύσεις των εκπροσώπων των θεσμών, αξιοποιώντας τις αποκαλύψεις των wikileaks, γιατί θεωρούν ότι στην ιστορία αυτή η Ελλάδα μπορεί να χρησιμοποιείται ως «πειραματόζωο» για να εξυπηρετηθεί η αποτροπή του Brexit στο προσεχές δημοψήφισμα στην Μεγάλη Βρετανία.

Ιδια αρχήμε... ωραίεςσυστάσεις

Και αυτή η επιστολή του Γ. Βαρουφάκη προς τον Α. Τσίπρα με αφορμή τις αποκαλύψεις των wikileaks, αρχίζει με την φράση «αγαπητέ Αλέξη», και περιλαμβάνει ωραίες συστάσεις, που εάν δεν επαληθευτούν θα δικαιώσουν εκ νέου τον αποστολέα. «Τα WikiLeaks σού πρόσφεραν ένα δώρο που από μόνο του ανατρέπει το σχέδιο χρέωσης στην κυβέρνηση ενός νέου ιουλιανού πιστωτικού “ατυχήματος”. Πρέπει να το χρησιμοποιήσεις τόσο εναντίον της καμένης γης του ΔΝΤ όσο και της χρεοδουλοπαροικίας της Επιτροπής – τόσο εναντίον του Τόμσεν όσο και εναντίον του Βίζερ. Επί του πρακτέου, να το χρησιμοποιήσεις απαιτώντας άμεση συμφωνία που (α) περιλαμβάνει μείωση του στόχου του πρωτογενούς στο 1,5% του ΑΕΠ, (β) μέτρα δυναμικής αλλά όχι παραμετρικής προσαρμογής και (γ) ελάχιστο ετήσιο απόλυτο (σε ευρώ) στόχο ονομαστικού ΑΕΠ» αναφέρει μεταξύ άλλων ο πρώην τσάρος της ελληνικής οικονομίας.

ΠΗΓΗ: ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΠΟΥ ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ ΣΤΑ ΠΕΡΙΠΤΕΡΑ ΟΛΗΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ

ΠΗΓΗ: ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΠΟΥ ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ ΣΤΑ ΠΕΡΙΠΤΕΡΑ ΟΛΗΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ