Γερμανός ΥΠΕΣ: Η Ελλάδα δεν θα αφεθεί μόνη

Γερμανός ΥΠΕΣ: Η Ελλάδα δεν θα αφεθεί μόνη
Σαφές μήνυμα ότι ο καιρός του «laisser-passer τελείωσε» έστειλε ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών Τόμας ντε Μεζιέρ τονίζοντας πως η Ελλάδα, όπου δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες έχουν εγκλωβιστεί μετά το κλείσιμο της κυριότερης διαδρομής που ακολουθούσαν για να φτάσουν στη βόρεια Ευρώπη, δεν θα αφεθεί μόνη.


Όπως ανακοίνωσε η Γερμανία κατέγραψε μείωση δύο τρίτων στις νέες αφίξεις αιτούντων άσυλο, με περίπου 20.000 ανθρώπους να καταγράφονται τον Μάρτιο, από περίπου 60.000 τον προηγούμενο μήνα.

«Τον Δεκέμβριο είχαμε 120.000 πρόσωπα, τον Ιανουάριο 90.000, τον Φεβρουάριο 60.000 και τώρα τον Μάρτιο 20.000» μερικές εβδομάδες μετά το κλείσιμο της μεταναστευτικής διαδρομής των Βαλκανίων, ανακοίνωσε ο υπουργός επικαλούμενος τον αριθμό των καταγραφών ανά μήνα στο σύστημα EASY που εκτιμά τον αριθμό των μεταναστών που λογαριάζουν να καταθέσουν αίτηση ασύλου.

Το τελευταίο τρίμηνο του 2015 «καταγράφηκαν περισσότεροι από 500.000 αιτούντες άσυλο. Το πρώτο τρίμηνο (2016) ήταν ούτε 170.000. Αυτό αντιπροσωπεύει μια μείωση 66%», υπογράμμισε ακόμη ο υπουργός. Το 2015 η Γερμανία δέχθηκε 1,1 εκατομμύριο αιτούντες άσυλο, όταν η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ άνοιξε τις πύλες της χώρας στους πρόσφυγες.

Παραδέχθηκε ότι η μείωση των αφίξεων οφείλεται στο κλείσιμο της διαδρομής των Βαλκανίων, επιμένοντας επίσης στα θετικά της αμφιλεγόμενης συμφωνίας, που υπογράφτηκε στις 18 Μαρτίου ανάμεσα στην ΕΕ και στην Τουρκία και της οποίας ο εμπνευστής ήταν το Βερολίνο.

Η Γερμανία αναμένεται να υποδεχθεί σε μια πρώτη φάση 1.600 πρόσφυγες στο πλαίσιο ενός πρώτου τμήματος 22.504 προσώπων που θα επανεγκατασταθούν σε ολόκληρη την ΕΕ. Τριάντα δύο Σύροι έφθασαν τη Δευτέρα στη Γερμανία, προερχόμενοι από την Κωνσταντινούπολη.

Καθώς πολλά κέντρα πρώτης υποδοχής στη Γερμανία θα αδειάσουν στο εξής, ο υπουργός δήλωσε ότι δεν θα διαλυθούν ώστε να μπορούν να «επανενεργοποιηθούν σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης».