Το κόμμα της Μέρκελ βλέπει συμφωνία για Ελλάδα

Το κόμμα της Μέρκελ βλέπει συμφωνία για Ελλάδα
Γερμανοί βουλευτές λένε ότι περιμένουν πως η Ελλάδα και οι πιστωτές της θα καταλήξουν σε συμφωνία που θα ξεκλειδώσει περαιτέρω δόσεις προς τη χώρα, θα αποτραπεί «κούρεμα» χρέους και θα καλυφθεί η απαίτηση της Ανγκελα Μέρκελ να μετέχει το ΔΝΤ στο πρόγραμμα.

Όπως μεταδίδει το Bloomberg, σε μια στροφή από την περσινή χρονιά, όταν «mainstream» Γερμανοί πολιτικοί συντάχθηκαν με την άποψη ότι πρέπει η χώρα να φύγει από το ευρώ, τώρα βουλευτές και αξιωματούχοι στο Βερολίνο λένε ότι προσμένουν συμφωνία.

Αν και ο αργός ρυθμός των συζητήσεων δημιούργησε συζητήσεις για μια νέα ελληνική κρίση χρέους τον Ιούλιο, Γερμανοί πολιτικοί βλέπουν το ελληνικό δίλημμα ως κατ’ εξοχήν επιλύσιμο σε σύγκριση με το προσφυγικό ή την απειλή να φύγει η Μεγάλη Βρετανία από την Ευρωπαϊκή Ενωση.

«Η Ευρώπη έχει τόσα θέματα που δεν μπορεί να συμφωνήσει αυτές τις ημέρες, περιλαμβανομένου του προσφυγικού», δηλώνει η Ingrid Arndt-Brauer των Σοσιαλδημοκρατών, η οποία προεδρεύει της οικονομικής επιτροπής της Κάτω Βουλής. «Τουλάχιστον για την Ελλάδα μπορείς να ελπίζεις σε συμφωνία. Πάντα καταφέρναμε να φτάσουμε σε μία στο παρελθόν».

Στηρίζουν, γράφει το Bloomberg, την άποψη της Μέρκελ για περιορισμένη ελάφρυνση χρέους και την αποφασιστικότητά της να αποτρέψει αποσταθεροποίηση της Ελλάδας, που βρίσκεται στο επίκεντρο της προσφυγικής κρίσης.

Μετά τη συνάντηση με την Κρ. Λαγκάρντ, η Ανγκελα Μέρκελ δήλωσε πως οι διαπραγματεύσεις «είναι σε ένα πολύ λογικό μονοπάτι», αν και χρειάζεται ακόμα δουλειά για τη συμφωνία.

«Όπως στο παρελθόν, θα υπάρξει στο τέλος μια συμφωνία με το ΔΝΤ για την ελάφρυνση του χρέους, χωρίς να το λένε ‘ελάφρυνση χρέους’», υποστηρίζει ο Carsten Linnemann, μέλος του κόμματος της Ανγκελα Μέρκελ, που πέρυσι ψήφισε κατά του ελληνικού πακέτου διάσωσης.

Οποια συμφωνία, σημειώνει το πρακτορείο, θα πρέπει να μπλέκει τα μέτρα λιτότητας από την Ελλάδα, την πίεση του ΔΝΤ για ελάφρυνση χρέους και την άρνηση της Μέρκελ σε ονομαστική διαγραφή χρέους.

Καθώς οι Γερμανοί ηγέτες προσπαθούν να κάνουν το τριετές πρόγραμμα βοήθειας να δουλέψει, οι μέρες που ο Β. Σόιμπλε έβλεπε την Ελλάδα εκτός ευρώ έχουν τελειώσει. «Πάντα λέγαμε για ευελιξία» αναφορικά με το πώς η Ελλάδα θα πιάσει τους στόχους, δηλώνει ο Eckhardt Rehberg, εκπρόσωπος του CDU στην επιτροπή προϋπολογισμού της Κάτω Βουλής. «Αυτό ισχύει ακόμα».

Αυτό περιλαμβάνει μέτρα για να τονωθούν τα κρατικά έσοδα, όπως η πάταξη της φοροδιαφυγής αντί για επώδυνες περικοπές σε κοινωνικά προγράμματα, πρόσθεσε. Υπενθυμίζεται ότι τον προηγούμενο μήνα ο Σόιμπλε πρότεινε οι θεσμοί να βρουν έναν τρόπο να συνυπολογίσουν την αντίδραση της Ελλάδας σε μειώσεις συντάξεων.

Ο Wayne Bowers, επικεφαλής του τμήματος επενδύσεων της Northern Trust Asset Management στο Λονδίνο, ασπάζεται την άποψη που διατύπωσε η Μέρκελ τον Φεβρουάριο ότι δεν θα πρέπει να αφεθεί η Ελλάδα να κυλήσει σε κατάσταση χάους λόγω του προσφυγικού.